Davčne blagajne: začel se je preizkus sistema

V finančni upravi so takoj na začetku dneva za en mesec poskusno zagnali sistem za davčno potrjevanje računov.

Objavljeno
30. november 2015 19.06
uho-Mobilna blagajna
Katarina Fidermuc
Katarina Fidermuc

Davčne blagajne danes delujejo, če tako hočejo izdajatelji računov, od 2. januarja 2016 bodo obvezne: danes se je začelo enomesečno poskusno obdbje za zavezance in finančno upravo. Ta je takoj na začetku dneva zagnala svoj informacijski sistem za potrjevanje računov. Trgovci bodo vanj vstopali postopno, večina ne že danes.

Decembra prostovoljno, januarja obvezno

Od 2. januarja, ko bo davčno potrjevanje računov, ki se ga je prijelo ime davčne blagajne, obvezno, bodo finančna uprava (Furs) in izdajatelji računov lahko preizkušali, kako deluje novi informacijski sistem, pa tudi, kako se obnesejo oprema in predvsem programi za blagajniško poslovanje, ki so jih več mesecev razvijali, izpopolnjevali in preizkušali računalničarji. Na novo, obsežnejšo vsebino v glavi računov se decembra lahko privajajo tudi kupci, ki jih bodo od 2. januarja dolžni odnesti s seboj iz trgovine, ali pa bodo tvegali 40 evrov kazni. Toda december ja čas za učenje.

V sistemu davčnih blagajn, kakršnega že uporabljajo le sosedje Hrvati, podatki o računu najprej po elektronski, spletni povezavi potujejo v informacijski sistem finančne uprave, ki jih označi in vrne na prodajno mesto, kjer prodajalec račun z oznako natisne za kupca.

Predsednik združenja malih trgovcev pri gospodarski zbornici in tudi sam lastnik trgovine s tehničnim blagom Jože Vencelj je pripravljen na novi sistem, a vsi mali trgovci zanesljivo še niso: »Po mojih podatkih je pri trgovcih 'mešano'. Tisti, ki imamo že zdaj materialno knjigovodstvo, ne samo finančno, smo že doslej uporabljali primerne programe za blagajniško poslovanje, zdaj so nam jih vzdrževalci nadgradili. Mali trgovci, ki vodijo le finančno knjigovodstvo, morajo zdaj preiti še na materialno. Zanje bo najbrž bolj zapleteno.« Sam v svoji trgovini ne pričakuje težav, prepričan pa je, da je vlada podcenila stroške zavezancev: »Vsaj povprečno bodo višji. Nadgradnjo programa za blagajno smo morali doplačati. Šele sproti vidiš, koliko stane, ni mogoče vsega predvideti. Opremo pa smo tako ali tako zamenjali lani.«

Pri zavezancih je okoli sedem tisoč »vstopnic« v sistem

Tudi med poskusnim obdobjem se lahko v sistem davčnih blagajn vključijo le ponudniki blaga in storitev ter drugi zavezanci za račune, ki so v elektronske naprave namestili namensko digitalno potrdilo. Ta so brezplačna, naročniki oddajo vlogo prek spletnega mesta eDavki, izdaja jih ministrstvo za javno upravo. »Včeraj je bilo pri 5899 različnih zavezancih 7005 namenskih digitalnih potrdil, brez katerih davčne blagajne ne delujejo. Lahko jih naročijo, kolikor želijo,« pravi Stojan Glavač iz generalnega finančnega urada.

Seveda ni nujno, da se bodo že danes v poskusno potrjevanje računov prek informacijskega sistema finančne uprave vključili vsi zavezanci, ki so si že priskrbeli namenska digitalna potrdila – teh ne bodo mogli uporabljati nikjer drugje. V Trgovinski zbornici Slovenije poudarjajo, da »gre pri uvedbi davčnih blagajn za zelo velik in kompleksen projekt«, roki za zavezance so kratki, na nekatera vprašanja o delovanju še ni odgovorov, a takšne težave sproti rešujejo s finančno upravo.

Po podatkih trgovinske zbornice bo večina trgovskih podjetij, ki imajo večji obseg poslovanja, med poskusnim obdobjem v davčno potrjevanje računov najprej vključila nekaj blagajn. »Nato bo do 2. januarja 2016 sledil postopni prehod na vseh prodajnih mestih. Mala in srednja trgovska podjetja bodo prehod večinoma izvajala v sodelovanju z zunanjimi izvajalci, zato je začetek vključitve odvisen tudi od tega dejavnika. Glede na decembrski obseg dela v trgovini tudi pri malih in srednjih podjetjih opažamo interes, da testiranja izvedejo čim prej,« pravi izvršna direktorica zbornice Mija Lapornik.

Veliki trgovci še ne potrjujejo

Preverili smo, kakšne načrte imajo danes največji trgovci v državi. »V poskusno potrjevanje računov prek informacijskega sistema finančne uprave se ne bomo vključili 1. decembra, ampak pozneje, saj do tega trenutka ni bilo dovolj časa, da bi nadgradili programe za blagajniško poslovanje,« nam odgovarjajo iz družbe Hofer.

Tudi iz družbe Spar Slovenija nam sporočajo, da je bilo do začetka poskusnega obdobja nekoliko premalo časa: »Za novi sistem bo potrebna nadgradnja blagajniškega sistema in sistema za blagovno poslovanje. V Spar Slovenija bomo sistem nadgradili postopoma, do konca decembra pa bomo na ta način potrjevali že vse račune. Samopostrežne blagajne bodo rešene na enak način kot navadne blagajne. Za vse te spremembe bodo potrebni številni izvajalci ter več ur dodatnega dela.«

Tudi v Lidlu kupci danes še en bodo dobili računov, ki bodo imeli dodatno oznako informacijskega sistema finančne uprave, prehod na davčne blagajne zahteva obsežne prilagoditve: »Lidl Slovenija bo neobvezno izvajanje postopka potrjevanja računov začel sredi decembra, saj moramo svoje interne procese še prilagoditi določenim tehničnim zahtevam delovanja omenjenega sistema.«

Trgovec Mercator danes sistema davčnih blagajn še ne bo uporabljal na nobenem prodajnem mestu, nam odgovarjajo, potem pa bodo v kratkem času vključili vsa: »Mercator se bo vključil v poskusno potrjevanje računov v začetku decembra. Že v samem načrtu smo predvideli začetek poskusnega potrjevanja računov v začetku decembra − najprej v nekaj trgovinah, nato pa bomo postopoma do 20. decembra v sistem vključili vse naše trgovine.«

V poskusnem obdobju kot po 2. januarju

Prodajalci blaga in storitev, ki se hočejo v poskusnem obdobju (že danes ali pozneje) vključiti v sistem davčnih blagajn, morajo izpolnjevati vsa merila, ki jim jih zakon o davčnem potrjevanju računov nalaga po 2. januarju 2016. Poleg namenskega digitalneg potrdila in druge nadgradnje programov za elektronske naprave morajo biti opremljeni z ineternim aktom, ki dodeljuje oznake vsem poslovnim prostorom in elektronskim napravam za izdajanje računov, oznake morajo imeti tudi blagajniki, ki izdajajo račune ... »Preden bodo potrdili prvi račun, bodo v informacijski sistem prek davčne blagajne sporočili oznake poslovnih prostorov,« pravi Stojan Glavač.

Uporabniki ročno izpisanih potrdil iz vezane knjige računov, ki se hočejo vključiti v poskusno delovanje sistema, bodo v desetih delovnih dneh vse izdane račune vnesli še v informacijski sistem finančne uprave: ker nimajo lastnih programov za blagajniško poslovanje, bodo lahko uporabljali miniblagajne na spletni strani finančne uprave. »Danes deluje poskusna, beta verzija tega programa,« pravi Stojan Glavač iz finančne uprave in dodaja, da jo bodo v približno dveh tednih nadomestili s »pravim« programom. Tudi uporabniki vezanih knjig bodo morali finančni upravi sporočiti oznake svojih poslovnih prostorov.

V sistem dodali paketno potrjevanje do tisoč računov

Med novostmi, ki so jih v informacijski sistem za potrjevanje računov namestili naknadno, v finančni upravi opozarjajo, da so dodali možnost za tako imenovano paketno potrjevanje do tisoč računov: »Ta nova funkcionalnost bo zavezancem, ki izdajo večje število računov hkrati, omogočila hitrejše potrjevanje. Uporabna bo tudi ob izpadu internetne povezave, ko se bodo računi za potrjevanje nakopičili.« Podrobnosti za paketno potrjevanje računov so objavljene v tehničnih specifikacijah za davčno potrjevanje računov.