Delničarji DBS potrdili dokapitalizacijo

Osnovni kapital se bo povečal za največ 4,6 milijona evrov na največ 20,4 milijona evrov.

Objavljeno
14. oktober 2014 17.42
lvu*DBS
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - Delničarji Deželne banke Slovenije (DBS) so danes na skupščini sprejeli sklep o povečanju osnovnega kapitala, kot je banki naložila Banka Slovenije. Osnovni kapital se bo povečal za največ 4,6 milijona evrov na največ 20,4 milijona evrov. Emisijska cena za eno delnico bo devet evrov, celoten emisijski znesek pa do 10 milijonov evrov, piše STA.

Kot kaže notarski zapisnik skupščine, danes objavljen na spletni strani Ajpesa, so delničarji potrdili nasprotni predlog Zadružne zveze Slovenije, po katerem bo dokapitalizacija uspešna, če bo vplačanih vsaj 444.445 novoizdanih delnic, torej v skupnem znesku najmanj štiri milijone evrov. Prvotni predlog uprave in nadzornega sveta je predvideval uspešnost dokapitalizacije, če bi bilo vplačanih vsaj 666.667 novoizdanih delnic v skupni višini šest milijonov evrov.

Banka bo izdala 1.111.112 novih delnic, delnice se bodo vplačevale v denarju. Emisijska cena za eno delnico bo devet evrov, celoten emisijski znesek bo tako največ 10 milijonov evrov. Osnovni kapital se bo povečal za največ 4,6 milijona evrov na največ 20,4 milijona evrov.

Prednostno pravico bodo imeli obstoječi delničarji, ki bodo lahko delnice vplačali v sorazmerju s svojim deležem v osnovnem kapitalu. Prvi krog se bo zaključil 30. dan od dneva objave prospekta.

Delnice, za katere obstoječi delničarji ne bodo izkoristili prednostne pravice, bodo v drugem krogu ponudili tudi zunanjim investitorjem. Rok za vplačilo delnic v drugem krogu bo 31. december.

Banka Slovenije je DBS odredbo o dokapitalizaciji poslala v začetku julija, avgusta pa ji je rok, do katerega se mora kapitalsko okrepiti, podaljšala s konca septembra na konec leta. Z dokapitalizacijo mora količnik skupnega kapitala doseči vsaj 11,4 odstotka, količnik temeljnega kapitala pa 9,1 odstotka.

Med obstoječimi delničarji sta največja Kapitalska zadruga s 45,98 odstotka oz. skupaj z družbo Kmečki glas 51,28 odstotka ter KD Kapital, ki ima v lasti deset odstotkov, skupaj s KD Group pa 14,76 odstotka delnic.