Delododajalci »bojkotirali« ESS o davčni reformi, na MF razočarani

Seja Ekonomsko-socialnega sveta, napovedana za jutri, je odpovedana. Do davčne reforme kritični tudi v AmChamu.

Objavljeno
19. november 2015 18.38
Ljubljana 8.3.2012, ministrstvo za finance foto: Tomi Lombar
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana - Ministrstvo za finance (MF) je danes prejelo obvestilo, da se predstavniki delodajalskih zbornic in združenj v Ekonomsko-socialnem svetu ne bodo udeležili seje, ki je bila sklicana za jutri. Takšno neudeležbo obžalujejo in, kot so zapisali, predstavnikov delodajalcev ne razumejo, saj so ti včeraj pozvali k dialogu pri spremembah na davčnem področju.

Ministrstvo za finance se strinja z delodajalskimi organizacijami, da se je potrebno o predlaganih rešitvah na področju prestrukturiranja davčnih bremen dogovarjati in dogovoriti. Prav zato je ministrstvo za finance predlagalo, da se, tudi v luči spoštovanja določb socialnega sporazuma, na petkovi seji ESS omogoči ministrstvu, da socialnim partnerjem predstavi tri predloge zakonov s področja obdavčevanja in rezultate dosedanje javne obravnave: »Predlagano je bilo, da se razprava opravi kot del javne obravnave vseh treh zakonov in ne z namenom, da se predlogi predpisov že na petkovi seji ESS potrdijo kot končni predlogi,« so še sporočili z MF.

Do davčne reforme kritični tudi v AmChamu

Finančna komisija, ki deluje v okviru AmCham Slovenije, je danes sporočila, da pozdravlja pozornost, ki jo ministrstvo namenja enaki obranavi davčnih obvezancev, a jih po pregledu predlaganih sprememb skrbi, da bi implementacija nekaterih od predlogov dosegla ravno nasprotno od zastavljenih vladnih ciljev, kot so stabilna rast, izboljšanje dejavnikov konkurenčnosti, dvig produktivnosti ter zagotavljanje novih delovnih mest. S predlaganimi ukrepi bi se lahko iz Slovenije pospešeno začeli umikati tako domači kot tuji naložbeniki, opozarjajo na AmChamu in dodajajo, da bo tudi visoko izobražena delovna sila – ker v Sloveniji ne bo pravih priložnosti in je obremenitev plač prevelika – svoje delovno okolje poiskala v tujini.