Deloindom: Najcenejši so sekanci, sledijo jim toplotne črpalke

Pregledali smo energijsko vrednost in cenovno ugodnost energentov za ogrevanje ter jih primerjali med sabo.

Objavljeno
29. avgust 2013 13.07
Franc Kalan, energetski svetovalec
Franc Kalan, energetski svetovalec

Kako zmanjšati stroške za ogrevanje, je vprašanje, na katero pred vsako kurilno sezono išče odgovor vse več lastnikov hiš in stanovanj. Ena od možnosti je posodobitev sistema za ogrevanje in pripravo tople vode, kar je navadno povezano tudi z zamenjavo energenta. Da bi izbrali čim bolj gospodarno rešitev, moramo poznati cene energentov, ceno koristne energije, ki jo dobimo iz njih, in značilnosti ogrevalnih naprav.

Podatki v tabelah, ki jih objavljamo, dokazujejo, da se vsak negospodaren ogrevalni sistem splača zamenjati, saj so prihranki tako veliki, da se naložba povrne v razmeroma kratkem času. Pri večji rabi energije v večjih in manj varčnih stavbah so prihranki še večji. Prav tako je treba upoštevati, da se bodo z nenehnimi podražitvami energentov prihranki še večali, vračilne dobe pa krajšale, kar dokazujejo tudi podatki v tabelah.

Glede na trenutne cene je najugodnejši sistem ogrevanja na lesno biomaso, in sicer na sekance, ki pa se redko uporabljajo, saj so primerni le za večje sisteme, večje moči in velike porabnike energije. Sledijo toplotne črpalke, ki zadostijo vsem potrebam po energiji (voda/voda in zemlja/voda), sodobni sistemi na polena, toplotne črpalke, ki potrebujejo dodaten vir toplote (zrak/voda), peči na pelete in zemeljski plin s kondenzacijskim grelnikom.

Tabele s primerjavami energentov in razlago, zakaj v prak­si ni splošnega recepta za izbiro ogrevalnega sistema, najdete v aktualni številki revije Deloindom ali na www.deloindom.si.