Deloindom: Priprava na 
kurilno sezono

Preverili smo, zakaj je treba pred kurilno sezono pregledati vse kurilne naprave, ogrevala in dimnike.

Objavljeno
24. september 2013 15.53
Franc Kalan, energetski svetovalec
Franc Kalan, energetski svetovalec

Bliža se kurilna sezona. Preden vklopimo ogrevalne naprave, je treba marsikaj postoriti, da pozimi ne bo težav z njihovim delovanjem. Morda lahko pred zimo postorimo še kaj, kar bo pripomoglo k čim bolj gospodarnemu ogrevanju, na splošno pa je priporočljivo večino v nadaljevanju opisanih del opraviti spomladi, takoj po končani ogrevalni sezoni.

Med ta dela spadajo redni pregledi in kontrola delovanja ogrevalnih naprav. Preveriti je treba tudi delovanje obtočnih črpalk, ki zunaj kurilne sezone ne obratujejo; če se v tem času niso samodejno zaganjale oziroma jih nismo občasno ročno zagnali sami, je pogosta težava blokada ležajev. Zaradi varnega obratovanja je nujno kontrolirati stanje eks­panzijskih posod in varnostnih ventilov. S pritiskom na ventil mora pihniti zrak iz posode. Če tlak v ogrevalnem sistemu nenormalno niha, je to znak, da raztezna posoda ni v redu in jo je treba zamenjati.

Pri obratovanju mora biti tlak vode v ogrevalnem sistemu med 1,5 in 2,0 bara, odvisno od višine objekta in ogreval nad ogrevalno napravo. Če tlak ni v navedenih mejah, moramo dotočiti vodo v radiatorski sistem. Prenizek tlak lahko pomeni, da so v sistemu netesna mesta, zato preverimo, ali kje kaj pušča, in napako odpravimo.

Za vsak radiator posebej preverimo, ali je v njem zrak, ga odzračimo in po potrebi dotočimo vodo v sistem do normalnega tlaka.

Več nasvetov za pripravo na kurilno sezono preberite v današnji tiskani izdaji priloge Deloindom ali na www.deloindom.si.