Deloindom: S toplotno črpalko do nižjih stroškov tudi v starejši hiši

Ogrevanje prostorov s toplotno črpalko ima več prednosti.

Objavljeno
03. oktober 2013 12.37
Barbara Primc, Deloindom
Barbara Primc, Deloindom

Toplotna črpalka je lahko bodisi edini bodisi pomožni vir ogrevanja prostorov tudi v starejši hiši. Najbolj učinkovita in gospodarna bo, če smo pred njeno vgradnjo zmanjšali toplotne izgube, torej zamenjali dotrajano stavbno pohištvo in izdelali toplotno izolacijo.

Naložba v toplotno črpalko zrak/voda, ki je cenovno najbolj dostopna, njena vgradnja pa ni povezana z velikimi stroški, se bo v tem primeru s prihranki povrnila v približ­no petih letih. Pri energijsko potratni hiši je čas povračila naložbe precej daljši, zato je odločitev za vgradnjo toplotne črpalke v tem primeru kljub nižjim stroškom za ogrevanje negospodarna. Energetski strokovnjaki namreč vedno opozarjajo, da pri odločitvah za ukrepe, ki povečujejo energijsko učinkovitost, ni pomembna zgolj cena ogrevalne naprave in energenta, ki ga bomo v njej kurili, ampak predvsem ekonomika tega ukrepa, torej v kolikšnem času se nam izvedena naložba povrne.

Ali bomo v obstoječo hišo vgradili toplotno črpalko ali ne, ni odvisno od tipa naprave, ampak od hiše, za katero moramo najprej čim bolj natančno ugotoviti, kakšne so njene potrebe po toploti in na katerih mestih je največ toplotnih izgub. Najbolj preprosto je obdržati radiatorje in vgraditi visokotemperaturno toplotno črpalko - radiatorji in razvodi centralnega ogrevanja v tem primeru ostanejo nedotaknjeni, krmiljenje pa je praviloma vgrajeno v toplotno črpalko. Vse, kar je še treba narediti, je zamenjati stare ventile na radiatorjih s termostatskimi. Stroški ogrevanja bodo precej nižji, toliko bolj, če bomo hkrati zamenjali stavbno pohištvo in izvedli toplotno izolacijo.

Celoten članek si lahko preberete na www.deloindom.si.