Deloindom: Toplotna črpalka ali biomasa?

Pripravili smo oceno stroška vgradnje toplotne črpalke za ogrevanje in jo primerjali z drugimi možnostmi ogrevanja.

Objavljeno
24. september 2013 12.41
Barbara Primc, Deloindom
Barbara Primc, Deloindom

Ali novogradnjo ogrevati z obnovljivim virom energije ali ne, ni več vprašanje, ne nazadnje investitorje k temu, da najmanj 25 odstotkov energije, potrebne za ogrevanje, zagotovijo iz obnovljivih virov, zavezuje zakonodaja. Vprašanje je samo, kateri obnovljivi vir izbrati. Po podatkih Eko sklada je bilo v letih 2011 in 2012 izvedenih 2294 naložb v toplotne črpalke za ogrevanje prostorov in 4631 v kotle na lesno biomaso.

Iz podatkov Eko sklada sicer ni mogoče razbrati, ali so bili omenjeni ukrepi izvedeni zgolj v novogradnjah ali tudi v obstoječih hišah, vsekakor pa lahko sklepamo, da se graditelji vsaj v zadnjih treh letih pogosteje odločajo za ogrevalne sisteme na lesno bio­maso. Razlike v višini naložbe v en ali drug sistem so bile še pred petimi leti precejšnje - v prednosti, če lahko tako rečemo, so bile toplotne črpalke. Zdaj so stroški vgradnje toplotnih črpalk in kotlov na biomaso bolj primerljivi oziroma izenačeni, odvisno seveda od tipa toplotne črpalke in tipa kotla na biomaso.

Kakšni so torej stroški v prvem in kakšni v drugem primeru? Štirim ponudnikom oziroma proizvajalcem toplotnih črpalk in kot­lov na biomaso smo dali domačo nalogo, da izračunajo stroške vgradnje njihovega ogrevalnega sistema v nizkoenergijski novograd­nji, veliki 150 kvadratnih metrov, s talnim ogrevanjem.

Njihove izračune povzemamo v zadnji tiskani izdaji priloge Deloindom, najdete pa jih tudi na www.deloindom.si.