Demografskega sklada letos zagotovo še ne bo

V koaliciji menda ni soglasij o položaju novega sklada.

Objavljeno
23. november 2015 22.49
Maja Grgič
Maja Grgič
Ljubljana – Čeprav bi se morala Kapitalska družba (Kad) po zakonu o Slovenskem državnem holdingu (SDH) do konca leta preoblikovati v demografski sklad, se to, kot kaže, ne bo zgodilo. Vlada namreč še vedno ni sprejela zakona o demografskem skladu, ki naj bi to preobrazbo omogočil.

Omenjeni zakon že več mesecev pripravljajo na ministrstvu za finance s sodelovanjem z ministrstvom za delo, a je vse skupaj še vedno na ravni predloga, predvidene rešitve pa niso znane. »Zdaj lahko rečemo le, da je predlog zakona še vedno predmet internega usklajevanja, zato še ni primeren za javno obravnavo, niti ni primerno komentiranje kakršnih koli vsebinskih določb zakona, dokler te ne bodo usklajene,« odgovarjajo na ministrstvu.

Dokončno piljenje zakonskega predloga je po naših informacijah zastalo, ker v koaliciji ni soglasja o ključnih rešitvah. Eno od nerešenih vprašanj ostaja položaj Kada. Desus in SD, je mogoče izvedeti, vztrajata, da mora biti demografski sklad avtonomen in neodvisen, medtem ko bi ga finančni minister Dušan Mramor menda zaradi koncentracije upravljanja državnega premoženja želel podrediti SDH. Prav od te rešitve bi lahko bilo tudi odvisno, ali bo demografski sklad delniška družba ali pa bi lahko bil le investicijski sklad.

Dokumenti za samostojnost

Tako zakon o SDH kot strategija upravljanja kapitalskih naložb države predvidevata rešitev, ki jo zagovarjata SD in Desus. »Cilj strategije je zato tudi preoblikovanje Kada v neodvisen in avtonomen demografski rezervni sklad,« je med drugim zapisano v strategiji.

A politiki že ugotavljajo, da Kad v resnici že opravlja nalogo demografskega sklada, torej zagotavlja dodatna sredstva za pokojninsko blagajno. Zato je slišati, da je ena od možnosti tudi sprememba zakona o SDH, s katero bi zapisali, da je Kad demografski sklad.

Začasni član uprave

V Kadu pojasnjujejo, da zakon pripravljajo na ministrstvu in da v to niso vključeni. A zastoj pri preoblikovanju že vpliva na delovanje Kada. Njegovi nadzorniki so tako zaradi odhoda članice uprave družbe Anje Strojin Štampar v SDH le začasno imenovali njenega naslednika. To je za največ leto dni postal Boris Žnidarič, doslej nadzornik Kada. Nadzorniki so se za takšno rešitev menda odločili prav zato, ker ni znano kdaj se bo Kad, če ploh, preoblikoval in kakšna bo njegova nova pravna oblika.

Kad poleg približno 900 milijonov evrov osnovnega premoženja upravlja še Sklad obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja, do 1. septembra 2016 pa mora oblikovati še sklad za premostitveno zavarovanje poklicnih športnikov.