Dividende so vir povpraševanja

Domači trg: osrednji delniški indeks SBITOP je ostal nekaj pod mejo 800 indeksnih točk.

Objavljeno
09. junij 2017 19.47
Matjaž Bernik, Ilirika BPH
Matjaž Bernik, Ilirika BPH
Glavni motiv za povpraševanje po delnicah so trenutno predlagane ali že izglasovane dividende, ki vlagateljem prinašajo lep donos. Vlagatelji se tako trenutno najbolj ogrevajo za nakup delnic Zavarovalnice Triglav, ki prinašajo 2,5 evra bruto dividende oziroma dobrih 9 odstotkov glede na trenutno tržno ceno, zaradi istega razloga pa nakupna naročila vzdržujejo tečaje tudi pri ostalih delnicah, ki sestavljajo indeks.

Med njimi so tudi delnice Krke. Uprava je s sklepom skupščine predlagala dividendo 2,75 evra bruto, kar pomeni približno petodstotni donos glede na trenutno tržno ceno, delničarji pa bodo na prihajajoči skupščini očitno glasovali tudi o nasprotnem predlogu, po katerem naj bi dividenda znašala 3,5 evra bruto oziroma 6,5 odstotka. Apetiti po dividendah so veliki, želja po zaslužku te vrste donosa bo polnila knjige naročil borze vse do nekaj dni pred izplačili.

Potem bodo vlagatelji na domači borzi primorani iskati druge motive za naložbo, ki bodo bolj kot ne povezani s poslovanja borznih družb. Makroekonomsko okolje bi moralo biti za poslovanje ugodno. Slovenski BDP je v prvem četrtletju letos glede na enako obdobje lani zrasel za 5,3 odstotka, kar je najvišja rast po drugem četrtletju leta 2008, raste tudi zasebna potrošnja in zmanjšuje se brezposelnost. Enako se gospodarska aktivnost krepi tudi v Evropi, ki predstavlja glavni izvozni trg.

V minulem tednu je bila pomembna tudi informacija o prodaji Nove Ljubljanske banke. Upanje, da bo borza na svoje police uvrstila novo pomembno ime iz domačega poslovnega okolja, je umrlo z odločitvijo vlade, ki ne soglaša s ponudbeno ceno. To bo verjetno vodilo do zapletov z Evropsko komisijo, obenem pa takšni neuspešni postopki majejo kredibilnost države v očeh vlagateljev.