Dober začetek leta

Kitajska: gospodarska rast, industrijska proizvodnja, domača potrošnja ter investicije so boljši od pričakovanj analitikov.

Objavljeno
21. april 2017 19.56
infografika
Jože Gerbec, Ilirika BPH
Jože Gerbec, Ilirika BPH

Po podatkih nacionalnega statističnega urada, objavljenih prejšnji teden, je gospodarska rast v prvem kvartalu leta 2017 znašala 6,9 odstotka, kar je najhitrejša rast v zadnjih 18 mesecih in tudi nad pričakovanji analitikov (pričakovali so 6,8-odstotno rast). Glavno gonilo visoke je bila močna industrijska proizvodnja, rast kreditov ter povečana aktivnost v nepremičninskem sektorju (rast cen nepremičnin ter več transakcij).

Rast industrijske proizvodnje je znašala 6,8 odstotka (marca 7,6 odstotka), investicije so se zvišale za 9,2 odstotka, domača potrošnja se je povečala za deset odstotkov in je bila tako kot rast industrijske proizvodnje ter investicij marca najvišja.

Ker so bile najhitrejše stopnje rasti v prvem kvartalu dosežene marca, lahko pričakujemo nadaljevanje dobre gospodarske rasti tudi v drugem kvartalu letos. Zaradi pričakovane uvedbe dodatnih omejitev pri nakupih novih stanovanj se je v prvem kvartalu leta močno povečalo povprašvanje, rast je dosegla 18 odstotkov glede na prvi kvartal prejšnjega leta.

Ali je naključje, da ima Kitajska letos najvišjo gospodarsko rast v zadnjih letih, je vprašanje, ki si ga postavlja vse več analitikov. Letos imajo na Kitajskem 19. nacionalni kongres, na katerem se pričakuje, da bo sedanji predsednik Xi Jinping spet potrjen za predsednika za naslednje petletno obdobje in si še dodatno utrdil oblast.

Je pa tudi res, da se je na začetku letošnjega leta začelo izvajati več dolgoročnih infrastrukturnih projektov, močno se je povečala tudi posojilna aktivnost bank, kar je imelo močan pozitiven učinek na gospodarsko rast. Uradne napovedi so še vedno pri 6,5 odstotka na leto. Še vedno velja, da je velika večina gospodarske rasti na Kitajskem povezana z rastjo dolga. Celotni dolg Kitajske (javni in zasebni) znaša že okoli 300 odstotkov BDP in se počasi bliža zgornji meji dolgoročno vzdržnega.