Dobrodelni brez stroškov

Le slaba polovica nas izkoristi možnost podariti pol odstotka dohodnine.

Objavljeno
06. december 2015 10.51
Rdeči noski Ljubljana 16. 1. 2014
M. K.
M. K.

Veliko Slovencev še vedno ne ve, da lahko do konca leta s posebno zahtevo pol odstotka dohodnine, ki bi ga drugače pustili v državnem proračunu, namenimo dobrodelnim organizacijam in drugim društvom, klubom in fundacijam. Izberemo jih lahko največ pet.

Seznam upravičencev je dolg. Določi jih vlada na predlog ministrstva za finance, razdeljeni pa so v štirinajst kategorij. Z donacijami lahko podpremo prostovoljna gasilska društva, lokalni šport ali kulturo, pa tudi ljudi v stiski. Med upravičenci so namreč vse velike humanitarne organizacije, kot sta Rdeči križ in Karitas. »Pri Rdečem križu decembra zavezance še posebej spomnimo na to možnost, ki jim jo že osem let omogoča država. In še nič ne stane, če jo izkoristijo,« so sporočili z RKS. Davčne zavezance k tej odločitvi spodbuja tudi Slovenska karitas. Na njihovi spletni strani je dostopen obrazec, davčni zavezanec pa pri izpolnjevanju potrebuje le svojo davčno številko. Druščino 4626 posamez­nikov, ki jim že pomagajo tako, da so odstopili pol odstotka odmerjene dohodnine, želijo povečati tudi v Sončku, zvezi društev za cerebralno paralizo Slovenije. Za ta prispevek se potegujejo še humanitarno društvo Adra Slovenija, društvo za zaščito živali iz Ljub­ljane, Vesele nogice, Sklad za preverjanje kakovosti živil pri Inštitutu za nutricionistiko, prav tako številni sindikati, verske skupnosti in politične stranke.

Enemu, petim

Prvič smo lahko tako donirali dohodnino leta 2007, ko je to možnost izkoristilo dobrih 20 odstotkov vseh davčnih zavezancev, ki so skupaj podarili 2,6 milijona evrov. Od takrat število donatorjev sicer raste, a bi jih lahko bilo še več. Pri dohodnini, odmerjeni za leto 2014, se je za donacijo odločilo 41,2 odstotka davčnih zavezancev. Davčna uprava je prejem­nikom v septembru nakazala 3,65 milijona evrov. Med prejemniki za leto 2014 – skupaj jih je bilo 4460 – so bili na vrhu Slovenska karitas, ki je prejela dobrih 132 tisoč evrov, Rdeči noski s 100 tisoč evri in Slovenska fundacija za Unicef z dobrimi 59 tisoč evri donacij.

Davčni zavezanec, ki se odloči, komu bo daroval pol odstotka dohod­nine, lahko odločitev pozneje prekliče ali spremeni tako, da preprosto izpolni in odda nov obrazec. Njegova je tudi presoja, ali bo izbral enega prejemnika in mu daroval vseh 0,5 odstotka, ali jih bo izbral pet, pri čemer bo vsak dobil petino. Zahtevo lahko oddate kadarkoli med letom, a če jo boste oddali še do konca letošnjega, se bo upoštevala pri odmeri dohodnine za leto 2015.