Dokončnega dogovora o obdavčitvi nepremičnin še ni

Kmetje se še bojujejo proti predologu obdavčitve kmetijskih objektov, zemljišč in gozdov.

Objavljeno
01. oktober 2013 20.34
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Ljubljana - Predstavniki kmetov ter finančnega in kmetijskega ministrstva so danes nadaljevali pogajanja o predlogu zakona o davku na nepremičnine. Dogovora niso dosegli, saj bo finančno ministrstvo pripravilo še nekatere izračune, vnovič pa se bodo sestali prihodnji teden, je za STA povedal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič.

Vlada tako ta četrtek še ne bo obravnavala predloga zakona o davku na nepremičnine, ki naj bi bil uveljavljen z letom 2014. Po predlogu si bo sicer izkupiček od pobranega davka v enakovrednem deležu razdelila z občinami, in sicer je za prihodnje leto na ta račun v proračunu predvidela 205 milijonov evrov prihodkov.

Vlada namerava obdavčiti tako kmetijske objekte kot zemljišča in gozdove, čemur kmetje nasprotujejo. Zadnji predlog naj bi bil, da bodo davka oproščena nerodovitna zemljišča, sicer pa naj bi po neuradnih informacijah STA obdavčitev kmetijskih objektov znašala 0,30 odstotka, kmetijskih zemljišč 0,15 odstotka, gozdov pa 0,07 odstotka vrednosti.

Finančno ministrstvo je prvi predlog zakona o davku na nepremičnine predstavilo junija in ga v začetku septembra na osnovi prejetih predlogov nekoliko popravilo. Po novem krogu usklajevanj v začetku septembra je v osnutek zakona vnovič vrnilo obdavčitev sakralnih objektov, za stanovanja pa ne bi več veljala enotna davčna stopnja, temveč bi bila tista v vrednosti nad 500.000 evrov obdavčena občutno bolj.