Država nafte in šibke stabilnosti

Svetovni trg: Nigerija kar 92 odstotkov izvoza ustvari z nafto in derivati, ostaja pa kronično revna, primerna za špekulante

Objavljeno
21. april 2017 18.44
infografika
Branko Železnik, Numerica Partners
Branko Železnik, Numerica Partners
Nigerija je s 183 milijoni prebivalcev daleč največja članica naftnega združenja Opec. Hkrati je z 2600 dolarji BDP na prebivalca tudi najrevnejša država med članicami. Prvo nahajališče nafte so v Nigeriji odkrili leta 1956 in od takrat je njeno gospodarstvo močno odvisno od proizvodnje in cene črnega zlata. Zajetnih 35 odstotkov nigerijskega BDP namreč pripada domači naftni industriji. Od skupnega izvoza, ki znaša 45 milijard dolarjev je večina (92 odstotkov) ustvarjenega z izvozom nafte in naftnih derivatov. Ni čudno, da sta močna odvisnost do naftnega trga in njegov kolaps že tako obubožano državo v preteklih letih spravili na kolena.

Nizka cena nafte je v preteklosti močno najedla državni proračun in v trgovinsko blagajno prinesla dodatna nesorazmerja med vse višjim uvozom na eni in zmanjšanim izvozom na drugi strani. To je na koncu nigerijsko centralno banko prisililo, da poseže po radikalnih ukrepih in z zajetnejšo devalvacijo domače valute poveča konkurenčnost domačega gospodarstva ter omili trgovinska nesorazmerja. Naira je proti dolarju tako lani junija čez noč izgubila 30 odstotkov vrednosti. Čeprav je bil ukrep za reševanje javnih financ nujen, eveda ni vsem domačim ekonomskim subjektom prinesel želenih učinkov. Najbolj so se devalvacije razveselili domači investitorji in banke. Ti so zaradi poskoka vrednosti nigerijskih delnic v domači valuti ustvarili nadpovprečne donose, bankam pa so poleg kapitalskih investicij izkaze uspehov močno izboljšale tudi naložbe oziroma rezerve v tujih valutah, predvsem v dolarju.

Nizka vrednost naire je močno prizadela uvozno naravnano gospodarstvo. Višja cena uvoznega blaga je močno dvignila raven domačih cen in stopnjo inflacije s poprejšnjih ravni pod desetimi odstotki na ravni skoraj 20 odstotkov. Ukrep je bil tako drastičen, da je imel na nigerijsko gospodarstvo vpliv ročne zavore. Veliko podjetij, predvsem manjših, je bankrotiralo, vsesplošna manjša gospodarska aktivnost pa je gospodarstvo pahnila v recesijo.

Dandanes se, poleg stabilnejših cen nafte in umirjanja gospodarskih razmer po šoku, na koncu predora spet nekaj sveti. Nigerijsko gospodarstvo je še vedno daleč od stabilnega okolja, kjer bi bile vaše naložbe popolnoma varne. Trenutno gre bolj za špekulativno idejo oziroma eno redkih investicijskih priložnosti s trgov v razvoju, ko ob relativno visokem tveganju, kapitalske naložbe lahko prinesejo nadpovprečne donose. Če imate v sebi nekaj špekulativne žilice, predvsem pa ob povečanem tveganju enako dobro spite, potem bi bil kratkoročen investicijski flirt z nigerijskim bančnom sektorjem (ta je po vseh kazalnikih zelo poceni) v tem letu morda prava izbira za vaš portfelj. Ampak saj veste, flirt se naslednje jutro lahko konča z globokim obžalovanjem in glavobolom. Zato previdno!