Državni proračun aprila s presežkom, v štirih mesecih pa v minusu

MF: Aprila za 262 milijonov evrov evrov presežka, v prvih štirih mesecih pa skupaj 135 milijonov primanjkljaja.

Objavljeno
16. maj 2017 16.32
M. J.
M. J.

Ljubljana – Državni proračun je v aprilu izkazal za dobrih 262 milijonov evrov presežka, ugotavljajo na ministrstvu za finance. Neposredni vzrok za ugodnejšo aprilsko sliko v javnih financah so za 182 milijonov višji proračunski prilivi in na drugi strani odhodki, ki so bili prejšnji mesec za dobrih 17 milijonov nižji kot v istem mesecu lani. 

Podrobnejša analiza pa pokaže pomembno razliko, ki izhaja iz datuma lanskega knjiženja pobranega davka od dohodka pravnih oseb: letos so bili ti prilivi knjiženi v aprilu, lani pa šele 3. maja, odtod tudi letošnji za 94 milijonov višji aprilski prilivi iz tega naslova. Se pa letos krepijo tudi drugi davčni prilivi: več je pobranega DDV (za 334 milijonov evrov ali dobrih 31 milijonov več kot lani) in trošarin (za blizu 12 milijonov več). 

In kakšna je celotna proračunska bilanca Slovenije do konca aprila? V prvih štirih mesecih skupaj so proračunski dohodki znašali 2,988 milijarde evrov, kar je za 311,4 milijona evrov oziroma 11,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani, še ugotavljajo na MF.  Dosegli so dobro tretjino, 33,8 odstotka predvidenih prihodkov v sprejetem proračunu. Kar zadeva davčne prilive, jih je bilo v prvih štirih mesecih za dobri 2,5 milijarde evrov, oziroma za 8,8 odstotka ali 207 milijonov evrov več kot v enakem obdobju lani.

Odhodki so v prvih štirih mesecih skupaj dosegli 3,123 milijarde evrov, kar je za 62,4 milijona evrov oziroma za dva odstotka manj kot  do konca aprila lani.

Proračunski primanjkljaj je tako v prvih štirih mesecih znašal približno 135 milijonov evrov, kar je po mnenju ministrstva za finance "skladno z načrti". Spomnimo, sprejeti državni proračun za letos predvideva za 8,845 milijarde prilivov in za  9,527 milijarde porabe, primanjkljaj naj bi tako na letni ravni znašal dobrih 681 milijonov evrov.