DUTB prevzema naložbe Probanke in Factor banke

Skupna vrednost prevzetih naložb je 39 milijonov evrov.

Objavljeno
10. september 2014 17.08
uho*Factor banka
Ma. G., gospodarstvo
Ma. G., gospodarstvo

Ljubljana − Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) bo prevzela naložbe Factor banke in Probanke, so sporočili iz slabe banke. 

Pojasnili so, da sta DUTB in Probanka dosegli dogovor o prevzemu sredstev 30 podjetij, dolžnikov Probanke, za kar bo DUTB plačala 28 milijonov evrov. V petek DUTB načrtuje tudi prevzem sredstev 17 podjetij, dolžnikov Factor banke, po vrednosti 10,8 milijona evrov. »Ti prevzemi bodo omogočili povečanje vrednosti obstoječega portfelja sredstev DUTB, tako da bo konsolidirala svoj položaj, realizirala možne operativne sinergije in nekoliko poenostavila procese prestrukturiranja, obe banki pa bosta tako zmanjšali svoja portfelja kreditov neplačnikov,« so sporočili iz DUTB.

Bruto izpostavljenost za premoženje Probanke znaša 114,2, za premoženje Factor banke pa 49,2 milijona evrov. Prevzemne cene in drugi pogoji so bili dogovorjeni na podlagi tržnih zakonitostih, pri čemer DUTB ne bo potrebovala dodatnega zadolževanja, saj bo za plačilo uporabila obstoječi kapital.

DUTB in Probanka sta že začeli postopke za prenos terjatev. Dogovorili sta se tudi, da bo Probanka DUTB zagotavljala računovodsko in informacijsko podporo za upravljanje prevzetega premoženja.