Ebola zvišuje cene kakava

Širitev smrtonosnega virusa v države proizvajalke draži tudi pomembno surovino za čokolado.

Objavljeno
14. oktober 2014 11.09
reu kakao
M. Š., gospodarstvo
M. Š., gospodarstvo
Ljubljana − Širjenje virusne bolezni ebola vpliva tudi na dogajanje na finančnih trgih. Vodja strategije za surovine pri Saxo Bank Ole Hansen se je poglobil v vedno večje skrbi, ki jih povzroča vpliv izbruha ebole v Zahodni Afriki na proizvodnjo kakava.

Kot ugotavlja, ebola za zdaj še ni prinesla motenj pri obiranju in transportu letošnjega pridelka, obstaja pa resno tveganje za panogo, če se bo razširila iz Sierra Leoneja in Liberije v Gano in Slonokoščeno obalo, kjer pridelajo in predelajo okrog 60 odstotkov kakava na svetu.

Strah pred širjenjem ebole pred pričakovanim največjim sezonskim povpraševanjem po kakavu zaradi povečane prodaje čokolade v ZDA in Veliki Britaniji (noč čarovnic, božič) za zdaj na borzah še ni povzročil pretiranega zvišanja cene te surovine. Cena tone kakava se je na newyorški borzi letos povzpela za 15 odstotkov (v teh dneh je presegla vrednost 3100 dolarjev).

Sicer pa ugotavljajo, da se cena kakava že več mesecev giblje med 3000 in 3400 dolarjev na tono. Povprečna cena kakava pa je že 30 odstotkov višja kot v istem obdobju lani.