EBRD bo zagotovila denar za prevzem Ljubljanske borze

EBRD bo dokapitalizirala Zagrebško borzo, ki kupuje ljubljansko. Za povečanje osnovnega kapitala bo namenila šest milijonov kun.

Objavljeno
26. november 2015 17.46
rsi*MNENJA/SOBOTNA
Vanja Tekavec
Vanja Tekavec

Ljubljana - Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je danes z upravo Zagrebške borze podpisala dogovor o sodelovanju pri dokapitalizaciji.

Informacija o podpisu dogovora med Zagrebško borzo in EBRD ne bi bila zanimiva, če ne bi Zagrebška borza sredi poletja podpisala pogodbo o nakupu Ljubljanske borze. Zdaj morajo svojo nalogo opraviti še delničarji Zagrebške borze in zagotoviti sredstva za prevzem. To bodo zagotovili z dokapitalizacijo, pri kateri bo sodelovala tudi EBRD, ki je danes z upravo Zagrebške borze podpisala dogovor, da bo za povečanje osnovnega kapitala namenila šest milijonov kun (približno 800.000 evrov).

S podpisom dogovora o sodelovanju pri dokapitalizaciji, si je EBRD zagotovila tudi pravico do imenovanja enega člana v nadzornem svetu Zagrebške borze, o čemer bodo njeni delničarji odločali na jutrišnji skupščini. Pričakovati je, da bo Zagrebška borza kmalu sprožila tudi drugi krog dokapitalizacije.