ECB novembra v neposreden nadzor bank

Evropska centralna banka je objavila seznam 120 bank, ki jih bo nadzorovala. Iz Slovenije so NLB, NKBM in Unicredit Banka Slovenija.

Objavljeno
04. september 2014 20.13
NLB
Silva Čeh, gospodarstvo, STA
Silva Čeh, gospodarstvo, STA
Frankfurt − Evropska centralna banka (ECB) je danes objavila končni seznam 120 pomembnih bank v evrskem območju, v katerih bo s 4. novembrom v okviru t. i. prvega stebra bančne unije začela izvajati neposredni nadzor. Med bankami iz Slovenije so na seznamu NLB, NKBM in po novem Unicredit Banka Slovenija. Ta je na seznamu tako zamenjala SID banko, je poročala STA.

ECB pri Novi Ljubljanski banki (NLB) kot razlog za umestitev med pomembne banke navaja, da njena bilančna vsota predstavlja več kot 20 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), pri Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) in Unicredit Banki Slovenija pa dejstvo, da spadata med tri največje posojilodajalce v državi.

Na prvih različicah seznama je bila sicer iz Slovenije poleg NLB in NKBM še SID banka, a se je na koncu na podlagi kriterijev na njem znašla omenjena banka iz skupine Unicredit, ki v zadnjih letih vse bolj krepi tržni delež.

Podlaga za uvrstitev bank so bili končni rezultati za lani, obseg bilančne vsote, njihov pomen za nacionalno gospodarstvo in celotno unijo, obseg njihovih čezmejnih dejavnosti in pa to, ali so zaprosile za državno pomoč.

Na končnem seznamu je tako 120 pomembnih bank iz evrskega območja, med njimi vse sistemsko pomembne mednarodne bančne skupine, kot so Deutsche Bank, Commerzbank, Unicredit Group, Intesa Sanpaolo, Societe Generale, BNP Paribas, Sanatander, BBVA, ABN Amro, ING, Raiffeisen, Sparkasse itd.

Del teh bančnih skupin so tudi nekatere druge slovenske banke, kot sta recimo Banka Koper in SKB.

Teh 120 bank predstavlja približno 85 odstotkov bančnega sistema v območju evra, v njih pa poteka pregled kakovosti aktive, ki mu bo na koncu sledil še obremenitveni test. Rezultati tega celovitega pregleda bank v območju evra bodo znani v drugi polovici oktobra.

Omenjeni seznam se bo redno revidiral, pri čemer bo do pregleda prišlo vsaj ob objavi letnih poslovnih izidov. Če bo prišlo do združitev bank, bo temu sledila takojšnja revizija seznama.

Banke se bodo tako lahko na seznam kadar koli uvrstile ali pa pristale na seznamu manj pomembnih bank, kjer bodo nadzor izvajali nacionalni nadzorniki, pri čemer pa se bo lahko ECB v vsakem trenutku odločila za neposreden nadzor tudi v teh ustanovah, če bo to potrebno.

Na seznamu manj pomembnih bank so se iz Slovenije sicer znašle Abanka, Banka Celje, Delavska hranilnica, Deželna Banka Slovenije, Gorenjska banka, Hranilnica Lon, Hranilnica in posojilnica Vipava, Hypo Alpe Adria banka ter Probanka in Factor banka v likvidaciji.