Evropejci gospodarske razmere ocenjujejo kot dobre

Gospodarske razmere v svoji državi je kot dobre ocenilo dve odstotni točki več vprašanih. Največji izziv priseljevanje.

Objavljeno
23. december 2015 14.38
rsi*ljudje
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Bruselj − Mnenje Evropejcev o gospodarskih razmerah se še vedno izboljšuje, kaže raziskava Eurobarometer. V EU je gospodarske razmere v svoji državi kot dobre ocenilo 40 odstotkov vprašanih, kar je dve odstotni točki več kot pri spomladanskem merjenju javnega mnenja.

V Sloveniji je delež tistih, ki menijo, da so gospodarske razmere v naši države dobre, nižji od povprečja EU, toda od spomladi letos se je mnenje izboljšalo za devet odstotnih točk. Gospodarski položaj tako kot dobro doživlja 19 odstotkov Slovencev.

Priseljevanje največji izziv

Po mnenju anketiranih je priseljevanje še vedno najpomembnejši izziv, s katerim se trenutno sooča EU (58 odstotkov odgovorov), sledijo terorizem (25 odstotkov) in gospodarske razmere (21 odstotkov).

V Sloveniji kar 74 odstotkov vprašanih meni, da je priseljevanje najpomembnejša tema, s katero se trenutno sooča EU, na drugem mestu so omenili gospodarske razmere (19 odstotkov) in na tretjem terorizem (17 odstotkov).

Prost pretok oseb zelo pomemben

Rezultati kažejo tudi, da je za Evropejce prost pretok oseb znotraj EU zelo pomemben, saj ga v EU podpira 78 odstotkov vprašanih, v Sloveniji pa 85 odstotkov.