Evropska komisija ugodila prošnji Slovenije za dvofazno prodajo NLB

Letos naj bi prodali najmanj 50-odstotni delež države v banki, v 2018 pa preostanek do 75 odstotkov minus ene delnice.

Objavljeno
11. maj 2017 12.24
acr NLB
Miha Jenko
Miha Jenko

Ljubljana Evropska komisija je danes izdala odločbo, s katero je potrdila predloge za spremembo nekaterih zavez, ki so sestavni del odločitve o odobritvi državne pomoči NLB iz leta 2013. Komisija je odobrila spremembo lastniške zaveze na način, da se lahko do konca leta 2017 proda najmanj 50-odstotni kapitalski delež države v NLB, preostali del do dovoljenega ciljnega deleža pa do konca leta 2018, so sporočili z ministrstva za finance.

Na podlagi izdane odločbe bodo »lahko vzpostavljeni boljši pogoji za učinkovito izvedbo izbrane metode prodaje naložbe (metoda prve javne ponudbe delnic) in s tem pogoji za doseganje cilja čim večje povrnitve davkoplačevalskih sredstev, to je, da se doseže kupnina, ki bo v največji možni meri predstavljala povračilo za dodeljeno državno pomoč tej banki v letu 2013,« še pojasnjujejo na MF.

Skladno s spremenjenimi zavezami se sicer ohranja že doslej veljavna zaveza glede prodaje 75 odstotkov minus ene delnice NLB, vendar se z določitvijo možnosti, da se ta cilj lahko doseže v več korakih, zagotovi večja pravna varnost morebitnih zainteresiranih vlagateljev, s tem pa izboljšuje možnosti glede višine kupnine, so prepričani na ministrstvu.

Delnice NLB na borzi že sredi junija?

Predvideni nadaljnji koraki prodaje NLB po metodi javne ponudbe delnic (IPO) se bodo sprožili po odločitvi o nameri za uvrstitev delnic NLB na borzo, ki jo mora sprejeti nadzorni svet SDH, ali pa vlada kot skupščina SDH. V dveh tednih naj bi nato sledila objava prospekta z vsemi relevantnimi informacijami za investitorje (poslovanje in strategija NLB, razpon cene za delnico itd.) ter predstavitve in sestanki z investitorji na tujem.

Po naslednjih dveh tednih naj bi nato analizirali povpraševanje in oblikovali končno ceno delnic. V skladu z zdajšnjimi predvidevanji bi lahko delnice NLB začele kotirati na borzi že sredi junija.