Evropska komisija zvišala napoved rasti za Slovenijo na 3,3 odstotka

Glavno gonilo rasti so investicije in zasebna potrošnja, javni dolg naj bi se zmanjševal.

Objavljeno
11. maj 2017 11.53
afp/BELGIUM-EU-VOTE
Miha Jenko
Miha Jenko

Ljubljana − Evropska komisija je znova zvišala napoved gospodarske rasti za Slovenijo, in sicer s treh na 3,3 odstotka, v letu 2018 pa bo rast predvidoma 3,1-odstotna. Letošnja rast pri nas bi bila tako skoraj še enkrat višja od povprečne stopnje rasti v evrskem območju, ki bo predvidoma 1,7-odstotna.

Komisija ugotavlja, da se gospodarska aktivnost pri nas še naprej krepi, predvsem po zaslugi zasebne porabe in investicij, poleg tega se nezaposlenost zmanjšuje, zaposlenost pa povečuje. 

V Bruslju pričakujejo, da se bosta proračunski primanjkljaj in javni dolg v skladu s pozitivnimi makroekonomskimi gibanji še naprej zmanjševala.

Proračunski primanjkljaj se bo tako letos znižal na 1,4, prihodnje leto pa na 1,2 odstotka BDP, javni dolg, ki je leta 2015 presegel 83 odstotkov BDP, pa se bo letos znižal na 77,8, prihodnje leto pa na 75,5 odstotka BDP, nam še napoveduje evropska komisija.

Po drugi strani pa iz napovedi še izhaja, da bo Slovenija manj uspešna pri zniževanju strukturnega primanjkljaja, ki bo letos znašal predvidoma 1,8 odstotka BDP, kar je več kot lani, prihodnje leto pa se bo celo zvišal na 2,3 odstotka BDP.