EU sredstva za državni računalniški oblak

SVRK izdala odločbo o dodelitvi sredstev za vzpostavitev državnega računalniškega oblaka, vrednega 14,4 milijona evrov, od tega 12,2 milijona EU.

Objavljeno
15. september 2014 20.56
Silva Čeh, gospodarstvo
Silva Čeh, gospodarstvo
Ljubljana - Služba vladeza razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) je v vlogi organa upravljanja za evropske strukturne sklade in kohezijski sklad izdala odločbo o dodelitvi sredstev za vzpostavitev državnega računalniškega oblaka, ki predstavlja računalniško infrastrukturo v lasti in upravljanju države. V njem se bodo izvajale storitve, ki uporabljajo občutljive, osebne in druge podatke ter informacije, ki jih država ne želi shranjevati izven svojega okolja, so sporočili iz SVRK. Naložba je vredna dobrih 14,4 milijonov evrov, Evropski sklad za regionalni razvoj bo od tega prispeval nekaj več kot 12,2 milijona evrov. Za izvajanje projekta je odgovorno ministrstvo za notranje zadeve.

Državni računalniški oblak bo neposrednim proračunskim uporabnikom omogočil, da z uvedbo koncepta računalništva v oblaku hitreje in ceneje dosežejo svoje poslovne cilje. Projekt bo prispeval k poenostavitvi in racionalizaciji postopkov razvoja in vzdrževanja informacijskih sistemov ter povečanju učinkovitosti dela državnih organov. Celovita informacijsko-komunikacijska infrastruktura, ki bo vzpostavljena, bo državnim organom omogočila tudi vzpostavitev sektorskih informacijskih platform. S tem bodo lahko izvajali Direktivo Evropske unije o ponovni uporabi podatkov javnega sektorja in izpolnjevali zahteve po pospešenem odpiranju teh podatkov, zagotovitvi okolja za spodbujanje izdelave in trga e-storitev s pomočjo odprtih podatkov in storitev, ki so na ta način ne le ponovno uporabljivi, temveč na voljo tudi malim in srednjim podjetjem ter inovatorjem za vzpostavitev inovativnih rešitev.