Finančni trgi pokazali odpornost na terorizem

Na francoski borzi se zaradi terorističnih napadov cenijo delnice turističnih agencij, o katerih vlagatelji menijo, da bodo imele velike izgube.

Objavljeno
16. november 2015 12.21
N. G., gospodarstvo, STA
N. G., gospodarstvo, STA
Ob odprtju borz na finančnih trgih ni bilo čutiti prevelikih vplivov terorističnega napada v Parizu. Od začetku kotacije so indeksi na pomembnejših borzah sicer padli, a so se med trgovanjem okrepili.

Kljub vtisom po napadih je bil včerajšnja reakcija finančnih trgov dokaj zmerna, je za Bloomberg komentiral finančni analitik Teis Knuthsen iz banke Saxo. »A za vlagatelje je zdaj glavno vprašanje, ali bodo ti geopolitični šoki imeli večje posledice na gospodarsko uspešnost države. Izkušnje iz preteklosti kažejo, da znajo biti vplivi zelo kratkotrajni,« je dodal Knuthsen.

Pariški indeks CAC 40 je ob začetku trgovanja zdrsnil za 1,2 odstotka, a se je kasneje okrepil. K temu je prispevala predvsem rast delnic energetskih podjetij. Po drugi strani pa so se pocenile delnice turističnih in logističnih podjetij, denimo letalskega prevoznika Air France - KLM in letališke družbe Aeroports de Paris.