Evrska inflacija marca občutno upadla

Tako v območju z evrom kot v EU se je rast cen spustila s februarske dvoodstotne.

Objavljeno
19. april 2017 13.55
reu/GERMANY/
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Luxembourg − Inflacija v območju z evrom je bila marca pri 1,5 odstotka, je svojo prvo oceno danes potrdil evropski statistični urad Eurostat. V EU je bila medtem v tretjem letošnjem mesecu inflacija 1,6-odstotna. Tako v evrskem območju kot v EU se je s tem rast cen spustila s februarske dvoodstotne.

Marca lani so cene tako v EU kot v območju z evrom stagnirale.

Najnižjo letno stopnjo inflacije so med članicami osemindvajseterice marca beležile Romunija (0,4 odstotka) ter Irska in Nizozemska (obe po 0,6 odstotka). Najvišja pa je bila inflacija v Latviji (3,3 odstotka), Litvi (3,2 odstotka) ter Estoniji (tri odstotke).

Slovenija je marca imela dvoodstotno inflacijo, februarja pa 2,5-odstotno.

Glede na februar je bila marca stopnja inflacije nižja v 17 državah članicah, v šestih je bila stabilna, v petih pa se je zvišala.

Najbolj so inflacijo marca v območju z evrom podpirale cene goriv za transport (+0,48 odstotne točke), kurilnega olja (+0,11 odstotne točke) in zelenjave (+0,08 odstotne točke). Navzdol so jo vlekle cene telekomunikacij in počitnic (−0,09 odstotne točke) ter oblačil (−0,05 odstotne točke), še navaja Eurostat.