Fich poslabšal napovedi za evrski mehanizem

Bonitetna agencija Fitch je poslabšala napovedi za stalni mehanizem za stabilnost evra (ESM).

Objavljeno
16. oktober 2014 13.50
K. F., gospodarstvo
K. F., gospodarstvo
Pariz – Bonitetna agencija Fitch je poslabšala obete za stalni mehanizem za stabilnost evra (ESM) v negativne zaradi skrbi, povezanih s prevelikim francoskim javnofinančnim primanjkljajem. Bonitetna agencija bo v prihodnje preverila tudi bonitetno oceno stalnega sklada območja evra, vrednega 500 milijard evrov, ki je trenutno postavljena pri AAA, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Fitch je v sredo poslabšal tudi obete začasnemu skladu za stabilnost evra (EFSF). Poslabšanje obetov je bilo objavljeno le dan po tem, ko je Fitch poslabšal obete Franciji, ki je trenutno ocenjena z AA+, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Če bo agencija znižala oceno Franciji za eno stopnjo, bo to najverjetneje storila tudi z ocenama skladov, so pojasnili v bonitetni agenciji.

Drugo največje gospodarstvo območja evra se namreč sooča s težavami pri zniževanju javnofinančnega primanjkljaja, kar po mnenju Fitcha vpliva na kredibilnost celotnega sklada.

Francija je Bruslju obljubila, da bo javnofinančni primanjkljaj pod mejo treh odstotkov bruto domačega proizvoda spravila v prihodnjem letu, vendar pa ji to ne bo uspelo. Na 2,7 odstotka naj bi primanjkljaj Francija znižala šele leta 2017.

Članice območja evra so pogodbo o ustanovitvi ESM, ki bo imel 700 milijard evrov kapitala in na začetku skupaj z začasnim mehanizmom do 500 milijard evrov posojilne zmožnosti, podpisale v začetku februarja 2012. Iz sklada ESM so že izplačali del pomoči za španski bančni sektor, pomoč iz tega mehanizma pa je dobil tudi Ciper, še poroča STA.