Trg nepremičnin: prodali rekordno število rabljenih hiš

Državni statistični urad poroča, da so se v drugem četrtletju letošnjega leta podražile nove in rabljene nepremičnine, a je posla z novimi prav malo.

Objavljeno
23. september 2015 11.39
K. F., gospodarstvo
K. F., gospodarstvo

Ljubljana − Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v drugem četrtletju letos povprečno 2,3 odstotka višje kot v prvem četrtletju, poroča državni statistični urad: »Število transakcij rabljenih nepremičnin še narašča in je že doseglo predkrizno raven, število prodanih novogradenj pa je še naprej nizko.« Statistiki posebej opazujejo gibanje cen pri novih in rabljenih nepremičninah. V drugem četrtletju so se bolj podražile nove nepremičnine, a je posla z njimi zelo malo, veliko manj kot z rabljenimi.

Malo posla z novimi nepremičninami

Statistiki poročajo, da so se letos tudi v drugem četrtletju cene novih stanovanjskih nepremičnin zvišale za 4,4 odstotka, pri tem upoštevajo nova stanovanja in nove hiše: »To je že tretje zaporedno zvišanje po tretjem četrtletju 2014, ko so dosegle najnižjo doslej izmerjeno raven.« Cene novih stanovanj so se v drugem četrtletju zvišale za 6,3 odstotka. »Cene novih stanovanj so zaradi majhnega števila prodaj običajno nihale, tokrat pa so se zvišale že tretjič, in to lahko kaže, da je bilo cenovno dno pri novih stanovanjih že doseženo v tretjem četrtletju 2014,« ugotavljajo statistiki.

Število transakcij z nepremičninami – bilo jih je 187 – je bilo v drugem četrtletju skoraj enako nizko kot v prvem, čeprav je bilo za petino višje kot povprečno v zadnjih dveh letih, poročajo analitiki državenga statističnega urada: »Tudi v drugem četrtletju 2015 je bil velik delež stanovanj tako kot v prejšnjih dveh četrtletjih prodan v Osrednejslovenski statistični regiji, in to 58 odstotkov, prav v Ljubljani pa jih je bilo prodanih 47 odstotkov. K številu transakcij je tudi v tem četrtletju znatno prispeval Stanovanjski sklad Republike Slovenije, in sicer 22 odstotkov vseh transakcij, a tudi preostalim investitorjem na dražjih lokacijah je očitno uspevalo s prodajo.«

Cene novih družinskih hiš ponavadi močno nihajo, ugotavljajo statistiki − v drugem četrtletju 2015 so se glede na prejšnje četrtletje ponovno znižale za 3,5 odstotka. Število transakcij je bilo tudi v tem četrtletju zelo majhno, bilo jih je le 37.

Prodali več kot 2000 rabljenih nepremičnin

O rabljenih stanovanjskih nepremičninah statistiki poročajo, da so se spet nekoliko zvišale, večji je bil tudi obseg prometa: »Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so se v drugem četrtletju letos v primerjavi s prvim četrtletjem povprečno zvišale za 1,8 odstotka. Število transakcij − bilo jih je 2020 − je doseglo najvišjo vrednost v zadnjih sedmih letih. Trgovanje z rabljenimi nepremičninami je torej že doseglo predkrizno intenzivnost.«

Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani so se v drugem četrtletju 2015 glede na prvo četrtletje zvišale drugič zapored, tokrat za 3,4 odstotka. Cene rabljenih stanovanj zunaj Ljubljane, v preostali Sloveniji, so se prav tako zvišale, in sicer za toliko kot v prejšnjem četrtletju, to je za 2,2 odstotka, poročajo statistiki.

Cene rabljenih družinskih hiš se v drugem četrtletju letos glede na prvo četrtletje niso spremenile. »Ker je bilo število prodaj rabljenih hiš s 508 transakcijami hiš rekordno visoko, lahko sklepamo, da se je na tem delu nepremičninskega trga v Sloveniji vzpostavilo neko trajnejše ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem. K višjemu številu transakcij  je pripomogel tudi izpopolnjen sistem za spremljanje kakovosti podatkov o transakcijah nepremičnin, ki so ga pred kratkim uvedli na geodetski upravi. Del sestavljenih, kompleksnejših transakcij hiš, ki so bile doslej izločene iz statistične analize, se odslej spet lahko uporablja,« poudarjajo statistiki.