Za Fursove inšpektorje se je začela jesenska sezona

Finančna uprava je napovedala ciljni nadzor pri svečarjih, cvetličarjih, vrtnarjih in vulkanizerjih.

Objavljeno
15. oktober 2014 13.13
K. F., gospodarstvo
K. F., gospodarstvo

Ljubljana − Finančna uprava (Furs) bo tudi letos pred 1. novembrom, dnevom mrtvih, izvajala ciljni nadzor pri svečarjih, cvetličarjih in vrtnarjih, potem pa še pri vulkanizerjih, pri katerih se obseg dela novembra močno poveča zaradi sezonske zamenjave pnevmatik na vozilih.

Pred prazniki k svečarjem, cvetličarjem in vrtnarjem

»S ciljnim nadzorom v teh dejavnostih smo lani dosegli dobre rezultate, saj se je zaradi nadzora povečalo prostovoljno izpolnjevanje obveznosti,« ugotavljajo v finančni upravi. Tudi letos se bodo osredotočili na izdajanje računov in na odstranjevanje podatkov o prometu v registrskih blagajnah.

 »Posebej pozorni bomo tudi na zaposlovanje in delo na črno. Selektivno bomo izvajali nadzor na področju posameznih uredb o okoljskih dajatvah ter kontrolo namenske uporabe goriva v prevoznih sredstvih in delovnih strojih zavezancev. V primeru hujših kršitev zakonodaje bo finančna uprava uporabila pooblastila o prepovedi opravljanja dejavnosti,« sporočajo iz generalnega finančnega urada pred novembrskimi prazniki, zaradi katerih se poveča prodaja sveč in cvetja.

Po podatkih finančne uprave se je lani zaradi podobnega nadzora cvetličarjev, svečarjev in vrtnarjev pri njih občutno izboljšalo prostovoljno izpolnjevanje davčnih obveznosti: »To so dejavnosti, ki so bile na podlagi preteklih izkušenj opredeljene kot tvegane, saj smo nepravilnosti ugotovilii v skoraj 40 odstotkih vseh davčnih pregledov pri njih. V letu 2013 so bile nepravilnosti še v slabih šestih odstotkih nadzora.«

Zaradi zimskih pnevmatik k vulkanizerjem

Tudi vulkanizerstvo je po preteklih izkušnjah štelo za tvegano dejavnost – leta 2012 so inšpektorji večje ali manjše krištve izpolnjevanja davčnih obveznosti ugotovili pri več kot polovici zavezancev, pri katerih so opravili nadzor. »V letu 2013 so bile nepravilnosti ugotovljene v 13 odstotkih postopkov,« ugotavljajo v finančni upravi.

V prihodnjih tednih je ciljno nadzirala vse omenjene dejavnosti: v drugi polovici oktobra predvsem svečarje, cvetličarje in vrtnarje, novembra pa predvsem vulkanizerje. Pri njih se obseg dela močno poveča pred obvezno uporabo zimskih pnevmatik, ki jih morajo vozniki uporabljati od 15. novembra.

»Inšpektorji bodo preverjali izdajanje računov, evidentiranje prometa − tudi prek prikritih nakupov. Pri hujših kršitvah zakonov bodo uporabili pooblastila o zasegu listin, predmetov, evidenc in drugih dokumentov ter prepovedi opravljanja dejavnosti. Kadar uradna oseba finančne uprave zapečati poslovne prostore, dokumente ali predmete hkrati s prepovedjo opravljanja dejavnosti, velja zapečatenje do odprave nepravilnosti. V preostalih primerih je zapečatenje omejeno na največ 15 dni, v zahtevnejših primerih pa skupno do največ 60 dni,« pred jesenskimi pregledi opozarjajo v finančni upravi.

Potrošnike pozivajo, naj za vsako plačilo za blago in storitev zahtevajo in vzamejo račun.