Finančni inšpektorji obiskujejo novoletne stojnice

Preverjajo blagajniško poslovanje, izdajanje računov ter morebitno delo in zaposlovanje na črno.

Objavljeno
21. december 2015 12.59
ace-Stojnice
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − Tako kot že vrsto let inšpektorji Finančne uprave RS (Furs) tudi v letošnjem decembru opravljajo poostren nadzor na božično-novoletnih sejmih in prireditvah v okviru tako imenovanega veselega decembra. V primeru hujših kršitev zakonodaje lahko odredijo tudi prepoved opravljanja dejavnosti.

Nadzor sive ekonomije je ena od prednostnih nalog Fursa, nadzirajo pa se dejavnosti, pri katerih je visoko tveganje neizdajanja oziroma nepravilnega izdajanja računov in visoko tveganje na področju dela in zaposlovanja na črno.

Pri tem pa inšpektorji upoštevajo sezonski vpliv v posameznih dejavnostih, zato posebno pozornost v tem času posvečajo nadzoru gostincev in tudi prodaji na stojnicah v okviru božično-novoletnih sejmov, so za STA pojasnili na Fursu. Nadzoruje se blagajniško poslovanje, izdajanje računov s tako imenovanimi prikritimi nakupi uradnih oseb ter morebitno delo in zaposlovanje na črno.

»Na terenu na splošno ugotavljamo nepravilnosti na področju dela na črno in zaposlovanja na črno, neizdajanje računov, izdajanje računov iz vezanih knjig računov, ki niso predhodno potrjene na Fursu,« so pojasnili.

H korektnemu izpolnjevanju davčnih obveznosti in obvladovanju sive ekonomije pa lahko veliko prispevajo tudi potrošniki, in sicer da za vsako blago ali storitev zahtevajo in vzamejo račun.