Finančni trgi bi za predsednika Brazilije izbrali Aecia Nevesa

Delniški indeks je z rastjo pozdravil uvrstitev Nevesa v drugi krog, vendar Dilma Rouseff ostaja favoritka.

Objavljeno
13. oktober 2014 16.17
Dušan Povalej Ilirika BPH
Dušan Povalej Ilirika BPH

Brazilija je bila letos – do septembra – ena boljših zgodb za vlagatelje na razvijajočih se trgih. Borzni indeks Bovespa je v tem obdobju narasel za skoraj 32 odstotkov, na drugi strani pa je indeks razvijajočih se trgov MSCI EM Index pridobil le 14 odstotkov (merjeno v evrih).

Presenetljiv razplet prvega kroga predsedniških volitev, ki je v drugi krog nepričakovano pripeljal finančnim trgom bolj naklonjenega Aecia Nevesa, je spet vzbudil pričakovanja vlagateljev, da bi njegova zmaga pospešila okrevanje brazilskega gospodarstva. Pred volitvami je indeks Bovespa zdrsnil kar za 16 odstotkov.

Država je v mandatu sedanje predsednice doživela najnižjo gospodarsko rast v zadnjih dveh desetletjih. V času njenega predhodnika Lule (2003–2010) je brazilsko gospodarstvo v povprečju raslo po letni stopnji 4,1 odstotka, v mandatu Rouseffove pa se je rast zmanjšala za polovico, na 2,1 odstotka. Črnoglede so tudi napovedi Brazilske centralne banke (BCB), saj naj bi letošnja rast znašala le 0,3 odstotka, prihodnje leto pa odstotek.

Glede na vse to ni presenetljivo, da so se vlagatelji pozitivno odzvali na uvrstitev Nevesa v drugi krog. Neves bi za finančnega ministra imenoval Arminia Frago, nekdanjega guvernerja BCB, ki je v svojem mandatu leta 1999 preprečil finančni zlom države. Morebitni novi predsednik je hkrati s tem napovedal tudi upočasnitev inflacije na raven 4,5 odstotka v dveh letih in kasneje na tri odstotke (trenutno znaša 6,5 odstotka) ter zmanjšanje proračunskega primanjkljaja in vloge države v gospodarstvu. Sedanji predsednici inflacije ni uspelo znižati, nacionalna valuta real pa je, glede na dolar, blizu najnižje ravni v zadnjih šestih letih.

Po drugi strani je sedanji predsednici treba pripisati zasluge za rekordno nizko, petodstotno brezposelnost, kljub zdrsu države v prvo recesijo v zadnjih petih letih. Tudi ona je zato že napovedala prenovo vladnega kabineta in gospodarske politike. Predvsem okrepitev naložb v infrastrukturne projekte, kakršni so gradnja stanovanj in subvencioniranje potrošniških posojil prek državnih bank, naj bi tlakovali pot gospodarskemu okrevanju in gospodarski rasti, kot so jo poznali nekoč.

Vlagatelji se nadejajo vsaj kratkoročnega okrevanja delniškega trga, če bo javnomnenjska podpora Nevesu rasla. Kljub temu je trenutna predsednica še vedno favoritka in lahko v času do drugega kroga uveljavi ukrepe za povečanje podpore. A za dolgoročno okrevanje brazilskega gospodarstva bodo, ne glede na ime prihodnjega predsednika, potrebne korenite(jše) reforme, ki ga bodo vrnile na nekdanjo pot enega izmed najbolj rastočih svetovnih gospodarstev.