Finančno ministrstvo: Vlada ustvarja pogoje za rast

Odziv na oceno proračuna: poziv Evropske komisije za izvedbo fiskalnih in strukturnih reform v letu 2016 ostaja.

Objavljeno
17. november 2015 17.49
jer/ministrstvo za finance
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - Doseganje srednjeročnega proračunskega cilja, ki je popolnoma uravnotežen proračun, je predvideno s prepletanjem spodbujanja naložb in ukrepi za večjo konkurenčnost, strukturnimi reformami in fiskalno odgovornostjo. Vlada v tem smislu vodi politiko, s katero želi ustvariti pogoje za rast, pravijo na finančnem ministrstvu.

Na ministrstvu so se s temi besedami odzvali na danes objavljeno oceno Evropske komisije, da je slovenski proračunski predlog za leto 2016 pretežno skladen z zahtevami v okviru pakta za stabilnost in rast.

Kot pravijo, si je vlada za dosego dolgoročne gospodarske rasti in za ustvarjanje kakovostnih delovnih mest začrtala ukrepe na ključnih področjih z namenom, da bi povečevala produktivnost in učinkovitost ter zagotovila primerno raven socialne vključenosti in pravičnosti.

Poziv Evropske komisije za izvedbo fiskalnih in strukturnih reform v letu 2016 ostaja, ugotavljajo in dodajajo, da Slovenija že dosledno izvaja nekatere strukturne reforme za stabilno, konkurenčno poslovno okolje in enostavnost poslovanja, piše STA.

Med njimi na finančnem ministrstvu izpostavljajo zmanjševanje administrativnih bremen, povečanje konkurenčnosti na področju davkov z njihovim prestrukturiranjem, delovanje trgov proizvodov in storitev s premišljeno (de)regulacijo dejavnosti in poklicev ter učinkovito upravljanje državnega premoženja in znižanje prepletenosti države z gospodarstvom s premišljeno privatizacijo.

Po drugi strani je Slovenija soočena tudi z rastjo stroškov, povezanih s staranjem prebivalstva. V pripravi je izvedba celovitih strukturnih sprememb v zdravstvu, predlog sočasne ureditve dolgotrajne oskrbe in osebne asistence, kar zahteva premišljene ukrepe, reforme z dolgoročnimi učinki.

Prav tako se nadaljuje delo za povečanje učinkovitosti, kakovosti in internacionalizacije v visokem šolstvu, prilagajanje ukrepov na trgu dela za mlade, starejše, nizko izobražene in dolgotrajno brezposelne, nadalje se krepi učinkovitosti in preglednosti delovanja pravosodnega sistema, so še dodali na finančnem ministrstvu.