Fiskalni svet poziva k dodatnemu fiskalnemu naporu

Ob visoki gospodarski rasti mora vlada delovati proticiklično in z vsemi deležniki previdneje načrtovati proračunske izdatke.

Objavljeno
06. junij 2017 16.09
Miha Jenko
Miha Jenko
Ljubljana − Visoka gospodarska rast omogoča in zahteva dodaten fiskalni napor, menijo v fiskalnem svetu (FS), ki ga vodi Davorin Kračun, in pri tem pozivajo vse deležnike, ki sodelujejo pri predlaganju izdatkov proračunov države, vključno s socialnimi partnerji, naj tvorno prispevajo k vzdržnemu srednjeročnemu položaju javnih financ.

Ob nedavni objavi podatka državne statistike, da je slovenski BDP v prvem četrtletju 2017 medletno porasel za 5,3 odstotka, v fiskalnem svetu poudarjajo, da »takšna rast odraža visoko zaupanje v gospodarstvu in med potrošniki, kar nakazuje nadaljevanje ugodnih razmer tudi v prihodnje«.

V FS menijo, da bi nadaljevanje rasti iz prvega četrtletja omogočilo rast BDP v povprečju leta 2017 na ravni okoli štirih odstotkov, kar je precej več od napovedi vseh inštitucij. In ker bi to povečalo trenutno ocenjeno pozitivno proizvodno vrzel in bi lahko pomenilo prehod v pregrevanje gospodarstva, je potreben premislek o dodatnem strukturnem prilagajanju javnih financ vsaj v letu 2018.

Ob visokih proračunskih prilivih in ugodnih makroekomskih razmerah v FS spet pozivajo vlado in vse deležnike, ki sodelujejo pri predlaganju izdatkov proračunov, k previdnosti pri načrtovanju izdatkov sektorja država.

Vlada mora v ugodnih gospodarskih razmerah delovati proticiklično in previdneje načrtovati izdatke, da bo lažje zagotoviti proračunsko rezervo za obdobje, ko se bo gospodarski cikel ponovno obrnil navzdol. Še posebej, ker so bile rezerve že večinoma izčrpane v zadnji krizi, ko se je dolg sektorja država zvišal na približno 80 odstotkov BDP, še svarijo v fiskalnem svetu.