Fitch zvišal bonitetne ocene bankam

In sicer za NLB, Abanko in NKBM.

Objavljeno
05. maj 2017 19.36
Ljubljana - Abanka 08.oktobra 2014
M. F. K.
M. F. K.

Ljubljana - Mednarodna bonitetna agencija Fitch je NLB, Abanki in Novi KBM zvišala dolgoročno bonitetno oceno. Za Abanko jo je zvišala z BB na BB+, za NLB in Novo KBM pa z BB- na BB. Znižala pa je bonitetno oceno Banke Intesa Sanpaolo, in sicer z BBB na BBB-. Obeti za vse štiri banke so stabilni.

Fitch je zvišal tudi oceno vitalnosti treh državnih bank, NLB in Novi KBM z bb- na bb, Abanki pa z bb na bb+.

Zvišanje dolgoročne ocene kreditnega tveganja in ocene vitalnosti banke agencija utemeljuje z izboljšanjem razmer v slovenskem gospodarskem okolju in nadaljevanjem prestrukturiranja podjetniškega sektorja, z zmanjšanjem tveganj banke iz naslova kreditnega portfelja in upravljanja z nedonosnimi posojili, z močno kapitalsko osnovo ter z obsežnimi likvidnostnimi rezervami banke in čvrsto strukturo virov financiranja.

Pozitivno vrednoti tudi izboljšanje kreditnega portfelja, zelo omejeno raven pripada novih slabih posojil, visoko kapitalsko ustreznost, podprto z nadaljnjim razdolževanjem, ter močno kapitalsko in likvidnostno pozicijo bank.

Znižanje dolgoročne bonitetne ocene za Banko Intesa Sanpaolo (prej Banka Koper) v Fitchu utemeljujejo predvsem z nedavnim podobnim korakom za krovno banko skupine Intesa Sanpaolo, saj je slovenska banka odvisna od podpore matere.