Furs ima podatke o oddajanju prek Airbnb in Bookinga

Pravočasno uredite vse potrebno, saj bo Furs poostreno nadziral oddajanje nepremičnin turistom.

Objavljeno
04. december 2017 13.11
Posodobljeno
04. december 2017 12.38
Ba. Pa.
Ba. Pa.

Ljubljana − Finančna uprava (Furs) bo v začetku prihodnjega leta poostreno nadzirala oddajanje nepremičnin v turistični najem, tudi prek spletnih portalov, kot sta Booking in Airbnb. Preverjali bodo tako ustrezno registracijo ponudnikov storitev kot tudi izpolnjevanje davčnih obveznosti.

»Furs je namreč pridobil podatke o dohodkih, doseženih z oddajanjem nepremičnin v turistični najem, zato predlagamo, da ponovno preverite, ali ste napovedali vse dohodke, dosežene z oddajanjem v turistični najem. Še vedno imate čas do 31. 1. 2018, da to storite z uporabo instituta samoprijave in se na ta način izognete plačilu globe,« opozarjajo.

Ob predložitvi obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti na podlagi samoprijave boste zavezanci plačali le še tri odstotke obresti od premalo plačanega oziroma neplačanega davka. To velja tudi za obračun davka od dohodkov pravnih oseb, pravijo na Fursu.

Če zavezanci svojih davčnih obveznosti v zvezi z oddajanjem nepremičnin v turistični najem ne izpolnijo oziroma nadaljujejo z oddajo v najem nezakonito, bo Furs proti kršitelju uvedel postopek o prekršku. Globa zanj pa je od 400 do 30.000 evrov.

Posameznik lahko oddaja in oglašuje oddajanje prostih nastanitvenih zmogljivosti za turistične namene le, če ima to dejavnost ustrezno registrirano, in sicer kot registrirani sobodajalec ali kot samostojni podjetnik.

Kako se registrirati?

Pri Fursu pojasnjujejo tudi, kako se registrirati »za nazaj« in »za naprej«, če želi posameznik še naprej oddajati nepremičnine v turistični najem:

• Pri Ajpesu morate ustrezno registrirati dejavnost − se vpisati v Poslovni register Slovenije (PRS) in urediti svoj status »za naprej«.
• Če želite biti tako imenovani normiranec, morate to v osmih dneh od vpisa v PRS priglasiti finančnemu uradu.
• Ker registracija dejavnosti pri Ajpesu »za nazaj« ni možna, se morate na finančnem uradu z obrazcem DR-03 »za nazaj« vpisati v davčni register.
• Če želite biti tako imenovani normiranec tudi »za nazaj«, morate to v osmih dneh od vpisa v PRS priglasiti finančnemu uradu.
• Pridobiti morate digitalno potrdilo (SIGEN-CA, SIGOV-CA, POSTA®CA, HALOCOM CA, AC NLB) in se registrirati v sistem eDavki. Digitalno potrdilo SIGEN-CA lahko pridobite brezplačno. Več o tem na naslovu eUprave.
• prek e-Davkov na podlagi samoprijave oddate obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti za pretekla obdobja, ko ste oddajali v turistični najem (ločeno po obdobjih).

Za povečavo kliknite na grafiko.