Fursu na mazalnem olju ni spodrsnilo

Preiskovalci finančne uprave so odkrili trgovce z mazalnim oljem in topili, ki so poskušali zabrisati sledi o pravem prejemniku blaga.

Objavljeno
21. december 2015 15.45
K. F.
K. F.

Ljubljana –  Finančna uprava poroča, da je v finančni preiskavi obravnavala slovensko družbo, ki je uvažala mazalna olja in topila ter jih prodajala kupcem na področju Evropske unije (EU). 

Hoteli so zabrisati sled

»Družba je poslovala v razvejeni strukturi deloma tudi lastniško povezanih družb, prek katerih so potekale nabave in prodaje z namenom, da se izgubi sled za končnim prevzemnikom blaga. Tako dejanski prejemnik blaga ne bi obračunal DDV in okoljske dajatve, blago pa bi prodal po nižji, konkurenčnejši ceni na črnem trgu Evropske unije,« sporočajo iz generalnega finančnega urada.

Finančna uprava je družbi odvzela identifikacijsko številko za sistem davka na dodano vrednost (DDV), »ker je drugim davčnim zavezancem v Evropski uniji neupravičeno omogočala odbitek DDV«, in oddala predlog za kazensko ovadbo. Med finančno preiskavo so inšpektorji v družbi ugotovili 1,4 milijona evrov dodatne obveznosti: 928,6 milijona iz obračuna DDV in 410.129 evrov zaradi okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi uporabe mazalnih olj in topil.

DDV niso plačali, blaga niso izvozili

V povezavi s preiskavo iz finančne uprave sporočajo še, da je slovenska družba, ki je v stoodstotni lasti poljskega lastnika, v petih mesecih od oktobra 2014 do februarja 2015 s pomočjo neverodostojnih listin prikazovala dobavo  mazalnih olj in topil v druge države članice Evropske unije. »Družba je poslovala v razvejeni strukturi deloma tudi lastniško povezanih družb, prek katerih so potekale nabave in prodaje, tako da bi se izgubila sled za končnim prevzemnikom blaga,« so ugotovili preiskovalci.

Goljufi so opravili značilno veriženje: pri dobavi blaga je zavezanec za davek uveljavljal oprostitev pri obračunavanju DDV ob izvozu blaga, a v preiskavi finančni upravi ni dokazal, da je blago zapustilo ozemlje.