Gary Cohn odhaja zaradi trgovinske vojne

Profil: zagovorniku globalizacije in prostega trga je dovolj protekcionizma.

Objavljeno
09. marec 2018 15.32
Posodobljeno
10. marec 2018 11.00
USA-TRUMP/COHN
Andrej Kotar
Andrej Kotar
Glavni ekonomski svetovalec ameriškega predsednika je napovedal svoj odstop, ker mu Donalda Trumpa ni uspelo prepričati, naj ne uvede uvoznih carin za jeklo in aluminij. Gary Cohn je prepričan, da bi tak ukrep lahko povzročil trgovinsko vojno z ameriškimi trgovinskimi partnerji in škodil ameriškemu gospodarstvu.

Ameriški ekonomist in poslovnež Gary Cohn je na začetku 80. let prejšnjega stoletja diplomiral na Kogodovi poslovni šoli na zasebni Ameriški univerzi v Washingtonu in se čez nekaj let zaposlil v ameriški investicijski banki Godman Sachs. V banki je sčasoma napredoval na višje položaje in leta 2006 postal predsednik uprave Goldman Sachsa ter na položaju ostal do leta 2017, ko se je pridružil vladi ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Postal je Trumpov glavni ekonomski svetovalec in direktor državnega gospodarskega sveta, na svojem novem položaju pa je veljal za zagovornika globalizacije in prostega trga ter za nekoga, ki zna ustrezno uravnotežiti protekcionistične ukrepe ameriške vlade ter tudi tako pomagati pomirjati finančne trge.

Cohn je pomagal pripraviti davčno reformo, s katero je Trump lani znižal davke, in še vedno se mu zdi, da je bil to njegov največji dosežek na sedanjem položaju. Cohn je ameriškemu predsedniku prvič odkrito nasprotoval lani, ko mu je očital, da se je neustrezno odzval na spopade med neonacisti in protirasističnimi protestniki v Charlottesvillu v ameriški zvezni državi Virginija ter da je premalo odločno obsodil dejanja neonacistov.

Odločno je nasprotoval tudi, ko je Trump pred dvema tednoma napovedal, da bo ameriška vlada uvedla 25-odstotne uvozne carine na jeklo in desetodstotne na aluminij. Kot zagovornik proste trgovine je skupaj s številnimi drugimi opozarjal, da bi ukrep lahko spodbudil trgovinsko vojno med ZDA in njenimi trgovinskimi partnerji, med drugim tudi z Evropsko unijo, ki že pripravlja povračilne ukrepe, če bi ZDA res uvedle napovedane uvozne tarife.

Prejšnji torek je Cohn sporočil, da bo s svojega položaja glavnega ekonomskega svetovalca in direktorja državnega gospodarskega sveta, odstopil ter pojasnil, da se je tako odločil, ker mu ni uspelo preprečiti, da bi ameriški predsednik uvedel carine. Novica o Cohnovem odstopu je že škodila vrednostim delnic na ameriških borzah. Na Wall Streetu se namreč bojijo, da to pomeni začetek trgovinske vojne, ki bi seveda škodila ameriškemu gospodarstvu. Trump je medtem že napovedal, da bo kmalu poiskal ustrezno zamenjavo za Cohna, ki bo odšel čez nekaj tednov.