Gospodarska klima lani slabša kot leta 2011

Kazalec gospodarske klime je bil januarja na mesečni ravni za odstotno točko višji, na letni za štiri nižji.

Objavljeno
07. februar 2013 11.59
Posodobljeno
07. februar 2013 12.42
mpi/ENERGIJSKI RAZREDI
J. S. S., Delo.si/STA
J. S. S., Delo.si/STA
Ljubljana - Gospodarska klima v Sloveniji je bila lani slabša kot leto pred tem. Povprečna letna vrednost kazalnika gospodarske klime je bila namreč lani za deset odstotnih točk nižja kot v letu 2011 in za 15 odstotnih točk nižja od desetletnega povprečja, je danes dejal Martin Bajželj s statističnega urada.

Po Bajžljevih pojasnilih je povezanost kazalnika gospodarske klime s stopnjo rasti bruto domačega proizvoda (BDP) zelo visoka. Medtem ko podatki o gibanju BDP v zadnjem četrtletju še niso znani, pa je kazalec gospodarske klime v zadnjem trimesečju lani nekoliko padel, in sicer na četrtletni ravni za štiri odstotne točke.

Kazalec gospodarske klime je bil januarja na mesečni ravni za eno odstotno točko višji, medtem ko je bil na letni ravni nižji za štiri odstotne točke.

Kazalnik gospodarske klime v Sloveniji se je v zadnjih desetih letih po Bajžljevih besedah gibal precej podobno gibanju tega kazalnika v celotni EU: tako v Sloveniji kot EU je najvišje vrednosti dosegel v prvi polovici leta 2007, najnižje vrednosti pa v prvi polovici leta 2009. Lani se je gospodarska klima znova poslabšala, tako v Sloveniji kot EU. Vrednosti kazalnika gospodarske klime so bile v Sloveniji v obdobju pred recesijo precej višje kot v EU, po letu 2008 pa so večinoma nižje od vrednosti tega kazalnika za EU.

Kot je dejal Bajželj, so se vrednosti kazalnika gospodarske klime januarja letos glede na december lani zvišale v  celotni EU. Vrednost kazalnika v EU se je januarja na letni ravni zvišala za dve odstotni točki.

Primerjava vrednosti letnih povprečij kazalnika gospodarska klima za lani kaže, da se je stanje glede na leto 2011 poslabšalo v vseh izbranih državah in tudi v celotni EU.

Glede na povprečje desetih let, od leta 2003 do leta 2012, je vrednost kazalnika lani najbolj padla v Grčiji, in sicer za 25 odstotnih točk, medtem ko je v Sloveniji padla za 15 odstotnih točk, v Nemčiji pa se je celo zvišala za eno odstotno točko, je še navedel Bajželj.