Gospodarska klima nižja na mesečni ravni, a višja na letni

Na letni ravni so k zvišanju pripomogli zaupanje v storitvah in predelovalnih dejavnostih ter zaupanje potrošnikov.

Objavljeno
24. november 2015 12.00
hočevar žito
N. G.
N. G.
Ljubljana − Kazalnik gospodarske klime je bil novembra pri 5,6 odstotne točke, kar je 0,6 odstotne točke manj kot oktobra. Na letni ravni je bila gospodarska klima 4,8 odstotne točke višja, je sporočil državni statistični urad.

Na znižanje kazalnika sta na mesečni ravni najbolj vplivala kazalnik zaupanja potrošnikov (za 0,5 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 0,3 odstotne točke). Pozitivno so na mesečno spremembo tega kazalnika vplivali kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 0,1 odstotne točke), kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 0,1 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,1 odstotne točke)

Na zvišanje kazalnika gospodarske klime na letni ravni so najbolj vplivali kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za dve odstotni točki), kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 1,9 odstotne točke) in kazalnik zaupanja potrošnikov (za 1,2 odstotne točke). Negativno sta na letno spremembo kazalnika gospodarske klime vplivala kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,2 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 0,1 odstotne točke).