Gospodarska napoved OECD za Nemčijo in Francijo bolj svetla

Območje evra je še vedno ranljivo za gibanja na finančnih trgih, spopada se z bančnimi in dolžniškimi težavami.

Objavljeno
03. september 2013 15.31
GERMANY-FRANCE-50YEARS-HISTORY-FLAGS
J. S. S., Delo.si/STA
J. S. S., Delo.si/STA
Pariz - Osrednja evropska gospodarstva bodo v letošnjem letu zabeležila višjo gospodarsko rast kot sprva napovedano, je razvidno iz vmesne ocene gospodarskega položaja, ki jo je pripravila Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Revizija navzgor je doletela Nemčijo, Francijo in Veliko Britanijo, navzdol pa ZDA in Kitajsko.

V OECD po novem Nemčiji za letos napovedujejo 0,7-odstotno gospodarsko rast, kar je 0,3 odstotne točke več od majske napovedi. V zvezi s Francijo so spomladi pričakovali, da bo leto sklenila z 0,3-odstotnim krčenjem bruto domačega proizvoda (BDP), zdaj pa ocenjujejo da bo imela 0,3-odstotno rast.

Italija bo medtem leto po izračunih OECD letos zabeležila 1,8-odstotno krčenje gospodarstva.

Območje evra pa je še vedno ranljivo za gibanja na finančnih trgih, ob tem pa se še naprej spopada z bančnimi in dolžniškimi težavami, je objavo podatkov pospremil namestnik glavnega ekonomista pri OECD Jorgen Elmeskov.

V OECD menijo, da bi morala Evropska centralna banka, če bo okrevanje zaustavljeno, dodatno ublažiti denarno politiko. Kot dodajajo, bo morda morala zagotoviti neposredne spodbude za potrjevanje posojil realnemu gospodarstvu.

Najbolj je sicer organizacija tokrat revidirala napoved gospodarske rasti Velike Britanije. Pred štirimi meseci je ocenjevala, da bodo imeli na Otoku letos 0,8-odstotno rast BDP, po novem pa pričakujejo, da bodo sklenili z 1,5-odstotno rastjo.

Spodbudno rast tudi v ZDA in na Japonskem

Ameriška gospodarska dejavnost se bo glede na podatke OECD letos okrepila za 1,7 odstotka, kar je sicer 0,2 odstotne točke manj od predhodne napovedi, japonska pa za 1,6 odstotka. Japonski v organizaciji svetujejo, da nadaljuje stimulativne ukrepe, vse dokler ne bo premagala deflacije.

Kot so še izpostavili v OECD, bo v prihodnje v razvitih državah zelo pomemben spopad z brezposelnostjo, ki je v območju evra in v ZDA daleč nad predkrizno ravnjo. Nadaljevati se mora tudi javnofinančna konsolidacija, a tako, da se bo zaščitilo najbolj ranljive, zagotovilo javno podporo strukturnim reformam in spodbujalo zaposlovanje.

Hitro rastoča gospodarstva medtem zaradi turbulenc na finančnih trgih in špekulacij o zaostritvi denarne politike v ZDA v zadnjem obdobju beležijo le skromno okrevanje, so pojasnili v organizaciji. Napoved gospodarske rasti Kitajske so znižali za 0,4 odstotne točke na 7,4 odstotka.

Osrednje tveganje za vzdržno svetovno okrevanje organizacija pripisuje prav načinu, kako se bodo ZDA lotile zmanjševanja stimulativnih ukrepov. V OECD sicer odobravajo načrte ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) v zvezi s krčenjem likvidnostnih injekcij oz. programov odkupovanja državnih in hipotekarnih obveznic, za katere je v največjem svetovnem gospodarstvu na svetu mesečno namenjenih 85 milijard dolarjev.