Gospodarsko razpoloženje februarja slabše

Vrednost kazalnika gospodarske klime je dosegla 14,7 odstotne točke in bila za za 1,6 odstotne točke nižja kot januarja.

Objavljeno
22. februar 2018 12.04
šipić Mnenja/Sobotna
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana – Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji se je februarja nekoliko poslabšalo. Vrednost kazalnika gospodarske klime je dosegla 14,7 odstotne točke in bila za za 1,6 odstotne točke nižja kot januarja, a za 16 odstotnih točk višja od dolgoletnega povprečja in za štiri odstotne točke višja kot februarja lani.

Na znižanje vrednosti kazalnika v mesečni primerjavi so vplivali kazalniki zaupanja v trgovini na drobno, za 0,6 odstotne točke, med potrošniki, za 0,5 odstotne točke, v predelovalnih dejavnostih, za 0,4 odstotne točke, in v storitvenih dejavnostih, za 0,1 odstotne točke. Kazalnik zaupanja v gradbeništvu na spremembo ni vplival, je danes objavil statistični urad.

Na izboljšanje kazalnika na letni ravni so vplivali vsi kazalniki zaupanja. Kazalnik zaupanja med potrošniki je prispeval 1,7 odstotne točke, v predelovalnih dejavnostih eno odstotno točko, v gradbeništvu 0,8 odstotne točke, v storitvenih dejavnostih 0,4 odstotne točke in v trgovini na drobno 0,1 odstotne točke.

Glede razpoloženja v gradbeništvu statistiki ugotavljajo, da je bilo to februarja za eno odstotno točko višje kot januarja. V trgovini na drobno in predelovalnih dejavnostih je bilo nižje za 12 odstotnih točk oz. za eno odstotno točko, v storitvenih dejavnostih pa je bilo enako kot januarja.

Vrednost kazalnika zaupanja v gradbeništvu je bila februarja za 15 odstotnih točk višja kot februarja lani in za 39 odstotnih točk višja od dolgoletnega povprečja. Večina kazalnikov stanj se je na mesečni ravni poslabšala, drugi mesec zapored pa so se izboljšali kazalniki pričakovanj. Kazalnika pričakovana naročila in pričakovano zaposlovanje sta dosegla najvišji vrednosti, odkar urad izvaja raziskovanje tendenc v gradbeništvu v letu 2002.

Vrednost kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih je bila februarja v primerjavi z lanskim februarjem višja za dve odstotni točki in za 13 odstotnih točk nad dolgoletnim povprečjem. Kazalniki stanj so se na mesečni ravni večinoma izboljšali, med kazalniki pričakovanj so se znižale pričakovane cene, skupno povpraševanje in izvoz. Kazalnik pričakovano zaposlovanje je dosegel najvišjo vrednost, odkar ga je urad v 1997 začel spremljati.

Vrednost kazalnika zaupanja v trgovini na drobno je bila februarja za eno odstotno točko višja kot februarja lani in za osem odstotnih točk višja od dolgoletnega povprečja. Vrednosti večine kazalnikov stanj in pričakovanj so se znižale.

Vrednost kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih je bila februarja za eno odstotno točko višja kot februarja lani in za 15 odstotnih točk višja od dolgoletnega povprečja. Kazalniki stanj so se izboljšali, medtem ko sta se kazalnika pričakovano povpraševanje in pričakovano zaposlovanje poslabšala. Vrednost kazalnika pričakovane prodajne cene je ostala enaka.