Gospodarsko razpoloženje se je nekoliko ohladilo

Vrednosti vseh petih kazalnikov, ki oblikujejo kazalnik gospodarske klime, so se maja na mesečni ravni znižale.

Objavljeno
25. maj 2017 13.36
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − Gospodarsko razpoloženje v državi se je maja še nekoliko ohladilo. Kazalnik je bil z 9,5 odstotne točke v primerjavi z aprilom nižji za 2,1 odstotne točke, v primerjavi z lanskim majem pa višji za 5,7 odstotne točke. Od dolgoletnega povprečja je bil višji za 11,9 odstotne točke, je danes sporočili statistični urad.

Vrednosti vseh petih kazalnikov, ki oblikujejo kazalnik gospodarske klime, so se maja na mesečni ravni znižale. Najbolj sta na padec vrednosti kazalnika vplivala kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 1,0 odstotne točke) in v storitvenih dejavnostih (za 0,8 odstotne točke). Kazalniki zaupanja potrošnikov, v trgovini na drobno in v gradbeništvu so se znižali za po 0,1 odstotne točke.

Bolje glede na lani

V letni primerjavi se je gospodarski kazalnik izboljšal. K temu so prispevali kazalnik zaupanja potrošnikov (za 2,5 odstotne točke), kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 2,0 odstotne točke), kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 1,1 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 0,3 odstotne točke). Le kazalnik zaupanja v trgovini na drobno je kazalnik klime povlekel navzdol, in sicer za 0,1 odstotne točke.

Statistični urad je objavil tudi podatke o stanju zaupanja v podjetjih. Vrednost kazalnika zaupanja je bila maja nižja v vseh štirih panogah, tako storitvenih in predelovalnih dejavnostih kot v trgovini na drobno in v gradbeništvu.

Že drugi mesec znižanja

Vrednost kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih je bila maja v mesečni primerjavi nižja za tri odstotne točke, v letni pa za eno odstotno točko višja. Od dolgoletnega povprečja je bila višja za sedem odstotnih točk. Vrednost tega kazalnika se je občutneje znižala že drugi mesec zapored, s čimer se je prekinil trend rasti, ki se je začel v drugi polovici lanskega leta.

Vrednost kazalnika zaupanja v trgovini na drobno je bila maja za dve odstotni točki nižja kot aprila in za tri odstotne točke nižja kot maja lani. Od dolgoletnega povprečja je bila višja za eno odstotno točko. Glede na prejšnji mesec sta se zvišali vrednosti obseg zalog in poslovni položaj, medtem ko se je vrednost kazalnika prodajne cene znižala. Vrednost kazalnika prodaja se ni spremenila.

Vrednost kazalnika zaupanja v gradbeništvu je bila na mesečni ravni nižja za dve odstotni točki, na letni višja za 22 odstotnih točk in za 26 odstotnih točk višja od dolgoletnega povprečja. Vrednosti kazalnikov stanj in pričakovanj za naslednje tri mesece so se v primerjavi z aprilom večinoma znižale.

Vrednost kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih je bila maja za tri odstotne točke nižja kot aprila in za sedem odstotnih točk višja kot maja lani. Od dolgoletnega povprečja je bila višja za 15 odstotnih točk. Na majski padec kazalnika sta vplivala kazalnika sedanje in pričakovano povpraševanje.