GospodarsTVo: »Tudi v sanaciji bank ne smemo mešati jabolk in hrušk«

Mojca Majič, direktorica Agencije za javni nadzor nad revidiranjem, je za Delov studio spregovorila o revizijskih praksah.

Objavljeno
13. februar 2015 17.56
lvu/AGENCIJA
Nejc Gole, gospodarstvo, A. O., video
Nejc Gole, gospodarstvo, A. O., video
Ljubljana - »Ne smemo mešati jabolk in hrušk,« odgovarja direktorica Agencije za javni nadzor nad revidiranjem Mojca Majič na vprašanje, kako je mogoče, da sta dva ocenjevalca različno ovrednotila kapital banke na isti dan. S tem izpodbija enega ključnih argumentov izbrisanih imetnikov podrejenih obveznic, ki opozarjajo na domnevne nepravilnosti Banke Slovenije.

NLB je v devetmesečnem poročilu leta 2013 izkazovala 835 milijonov evrov kapitala, Deloitte pa je v kasnejšem vrednotenju ocenil negativno vrednost, kar pomeni več kot milijardo evrov razlike. Obstaja razlika med revizijskimi storitvami in nerevizijskimi, poudarja Mojca Majič: »Revizorji revidirajo računovodske izkaze, dajejo zagotovila in preiskujejo na podlagi pravil, ki jih določa mednarodna zveza računovodskih strokovnjakov. Revizija se v tem loči od skrbnega pregleda. V tem primeru, torej pri pregledih kakovosti aktive, spoštovanje mednarodnih standardov revidiranja ni potrebno. Naročnik in izvajalec se v pogodbi dogovorita o končnem cilju, namenu pregleda in standardih.«

Revizorji in ocenjevalci vrednosti morajo ravnati strokovno, etično in neodvisno, a pritiski na revizorje obstajajo, opozarja Majičeva. Pritiski so tako cenovni, saj so cene revizijskih storitev zelo padle, kot pri vrednotenju sredstev, ko revizor zahteva večje slabitve, kot bi si želel revidiranec.

Po besedah naše sogovornice agencija pravilnost ocene revizorja in ocenjevalca vrednosti ugotavlja v nadzoru: »V teh postopkih se ugotovi, ali je prišlo do nepravilnosti, Agencija lahko vzame dovoljenje revizorju ali ocenjevalcu, če je mnenje zavajajoče in neustrezno.« Agencija vlaga tudi kazenske ovadbe. O nepravilnostih pri revidiranju
bank je Mojca Majič spregovorila v videointervjuju.