Gospodarstvo poziva Cerarja in Mramora k umiku davčne reforme

Vlada naj do konca leta sprejme nov sveženj davčnih ukrepov, ki bo razbremenil gospodarstvo, še predlagajo.

Objavljeno
16. november 2015 18.10
iza-Adria mobil
N. G., gospodarstvo
N. G., gospodarstvo
Gospodarska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetništva Slovenije so  predsednika vlade Mira Cerarja in finančnega ministra Dušana Mramorja pozvali, naj umakneta napovedane davčne ukrepe, ki namesto razbremenitve gospodarstvu vnovič prinašajo nove davčne obremenitve.

Vlada naj do konca leta sprejme nov sveženj davčnih ukrepov, ki bo razbremenil gospodarstvo, še predlagajo.

"Nagrajevanje uspešnosti delavcev ne razbremenjuje stroškov dela toliko, kot jih obremenjujejo višji davki od dobička. Na precej slabšem bodo podjetja, ki si ne bodo mogla privoščiti nagrajevanja uspešnosti podjetij, so pa koristila olajšave za investiranje v opremo ter raziskave in razvoj. To so predvsem mala in srednja podjetja, ki predstavljajo hrbtenico za rast novih delovnih mest," pojasnjujejo v javnem pismu.

Po njihovih izračunih bi prepolovitev olajšave za vlaganja v raziskave in razvoj državi prinesla dodatnih 20 milijonov evrov, medtem ko je to olajšavo lani uveljavljajo okoli 750 podjetij. Prepolovitev davčne olajšave za investicije v opremo in neopredmetena sredstva pa bi državi prinesla 52 milijonov evrov več. To olajšavo je lani uveljavljalo 19.000 predvsem malih in srednjih podjetij.

"Država naj pobere več dobička od gospodarstva, vendar tako, da s spodbujanjem razvoja in izboljšanjem poslovnega, tudi davčnega okolja, poveča obdavčljivo osnovo. Ne pa na podlagi zniževanja olajšav za raziskave in razvoj ter opremo, ki so namenjena prav rasti prihodnje obdavčljive osnove," še poudarjajo.