Gospodarstvo v območju evra decembra počasnejše

Kljub temu da je gospodarska dejavnost upočasnjena, ostaja na najvišji ravni v štirih letih in pol.

Objavljeno
16. december 2015 13.42
reu NOBEL-PEACE/CONFIRMATION
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Bruselj − Dejavnost zasebnega gospodarstva v območju z evrom se je decembra nekoliko upočasnila, a ostaja na najvišji ravni v štirih letih in pol, kaže raziskava podjetja Markit. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) se je z novembrskih 54,2 točke spustil na 54 točk, a vztraja nad referenčno mejo pri 50 točkah.

»Gospodarstvo evrskega območja beleži udoben konec leta,« je rezultate raziskave pokomentiral glavni ekonomist Markita Chris Williamson. »Kljub temu sta menda odločevalce verjetno razočarala razmeroma počasna rast in pomanjkanje inflacijskih pritiskov.«

V zadnjem četrtletju se je gospodarska dejavnost najbolj povečala v zadnjih štirih letih in pol, je še dodal Williamson.

Raziskava poleg tega po njegovih besedah nakazuje 0,4-odstotno širitev gospodarstva med oktobrom in decembrom, kar bi za celotno leto pomenilo 1,5-odstotno gospodarsko rast.

»Najbolj pozitiven pa je pozitiven trend pri ustvarjanju delovnih mest, ki je najvišje od spomladi leta 2011. Upajmo, da bo to utrlo pot za resno nižanje brezposelnosti v prihajajočem letu.«

Med državami je Markit izpostavil Nemčijo, ki je imela največjo četrtletno rast v letu in pol. Na drugi strani je Francija imela najnižjo rast dejavnosti od avgusta.