Guverner Jazbec bi šel v Washington

Vlada bo oddala Jazbečevo kandidaturo za funkcijo v Mednarodnem denarnem skladu.

Objavljeno
24. avgust 2017 00.26
Boštjan Jazbec - Banka Slovenije 30.maja 2016 [Boštjan Jazbec,Banka Slovenije,guvernerji,banke,bančništvo]
Suzana Kos
Suzana Kos

Ljubljana – Na spletnih straneh vlade sicer ni objavljeno gradivo, da bo vlada na izražen interes guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca podprla njegovo kandidaturo za članstvo v odboru guvernerjev Mednarodnega denarnega sklada (IMF). O tem, da si guverner želi odhoda v tujino, se ugiba že nekaj časa.

Po dokumentih, ki smo jih pridobili, se v političnem zakulisju te dni dogaja prav to. Po naših informacijah je Slovenija prejšnji mesec od IMF prejela poziv za vlogo morebitne kandidature in guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je izrazil svoj interes.

Na ministrstvu za finance so presodili, da zaradi uradnih postopkov za podporo kandidaturi potrebujejo sklep vlade. Ta naj bi predlagani sklep potrdila na dopisni seji, po naših neuradnih informacijah naj bi se to zgodilo jutri, saj je treba na IMF kandidaturo oddati do konca tega tedna.

Novi mandat bo težko dobil

Leta 2018 je za predsedovanje Odboru guvernerjev na vrsti evropska država, poleg Slovenije so preostale kandidatke še Finska, Romunija, Armenija, Azerbajdžan in Srbija.

Za povečavo kliknite na faksimile

Ali to pomeni, da se guverner umika v tujino? Že nekaj časa se je po kuloarjih govorilo, da si išče službo v eni od mednarodnih finančnih ustanov v tujini, a te informacije do zdaj niso bile potrjene. Je pa skoraj gotovo, da Boštjan Jazbec novega mandata na čelu Banke Slovenije ne bo dobil. Sedanji mandat se mu bo iztekel leta 2019. Spomnimo, tudi guverner je namreč v kriminalistični preiskavi zaradi suma o nepravilnostih pri sanaciji bank leta 2013. Če bi sodili po tem, da njegovi prav tako osumljeni nekdanji viceguvernerji niso dobili parlamentarne podpore pri ponovnih kandidaturah za svoje funkcije, tudi sam Jazbec le težko računa na zaupanje političnih strank.

Potreben je ugled

Za ministrsko odločanje je po naših informacijah torej že pripravljen sklep, da se vlada strinja s kandidaturo Boštjana Jazbeca kot predstavnika Slovenije za predsedujočega odboroma guvernerjev v IMF in skupini Svetovne banke leta 2018. V smernicah za izbor je zapisano, da mora kandidat uživati ugled v finančni stroki.