GZS zahteva nov predlog davka na nepremičnine

Obljube vlade, da se bo jeseni posvetila gospodarstvu, naj izpolni takoj.

Objavljeno
05. september 2013 15.20
acr nepremičnine
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Gospodarska zbornica Slovenije vladi in ministrstvu za finance sporoča, naj ne obremenjujeta gospodarstva z davkom na nepremičnine bolj kot je obremenjeno z nadomestilom za uporabo stavbnega zemljišča.

Gospodarska zbornica zahteva nov predlog davka na nepremičnine, ki ne bo v škodo gospodarstvu in nove simulacije. »Zakaj ne bi omejili možen dvig stopenj za občine? Zakaj denimo ne bi znižali davčno stopnjo za poslovne in industrijske subjekte in dvignili stopnjo za nezasedena stanovanja? Ob tem pa začasno izvzeli nepremičnine 'na zalogi'. To so tiste, ki so jih poslovni subjekti prejeli kot plačilo za neizterljive terjatve do dolžnikov,« se sprašujejo v GZS.

Ponovno so pojasnili, da sicer podpirajo uvedbo davka na nepremičnine v delu, ko uvaja bolj uravnoteženo obremenitev gospodarskih subjektov ter celovit, enoten in pregleden sistem obdavčitve nepremičnin. »A ne na račun višjih skupnih obremenitev. Obljube o tem, da se bo vlada jeseni posvetila gospodarstvu, ne zaležejo več. Pozivamo vlado, da to z dejanji dokaže takoj, že pri davku na nepremičnine,« so zapisali v GZS.

Spomnili so, da je minister za finance Uroš Čufer na Strateškem forumu na Bledu sam ugotavljal, da je gospodarstvo zelo obremenjeno, zato se jim zdi nerazumljivo, da ministrstvo za finance ob novem predlogu zakona o davku na nepremičnine od gospodarstva vnovič pričakuje več prilivov iz tega naslova, kot jih je zdaj deležno iz naslova nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. »Takšno ravnanje ministrstva za finance je nov odmik od zahtev, ki jih je slovensko gospodarstvo naslovilo na vlado v dokumentu Kisik za gospodarstvo.«