Industrijska proizvodnja se še zvišuje

Julija se je glede na junij celotna vrednost industrijske proizvodnje zvišala za 2,3 odstotka.

Objavljeno
10. september 2014 13.16
lvi*Renault
Ba. Pa., gospodarstvo; STA
Ba. Pa., gospodarstvo; STA
Ljubljana − Trend zviševanja vrednosti industrijske proizvodnje se nadaljuje. Julija se je glede na junij celotna vrednost industrijske proizvodnje zvišala za 2,3 odstotka. V preskrbi z električno energijo, plinom in paro se je zvišala za 6,7 odstotka, v predelovalnih dejavnostih za 2,1 odstotka, v rudarstvu pa se je znižala za 11,6 odstotka.

Najvišja rast je bila tako zabeležena v preskrbi z električno energijo, plinom in paro. Julija je bila v primerjavi s povprečjem leta 2010 rast vpre skrbi z električno energijo, plinom in paro 43,1-odstotna, so sporočili s statističnega urada.

Vrednost industrijske proizvodnje je bila v vseh treh namenskih skupinah v juliju 2014 višja kot v predhodnem mesecu − v proizvodnji proizvodov za investicije 4,4 odstotka, v proizvodnji proizvodov za vmesno porabo 3,7 odstotka in v proizvodnji proizvodov za široko porabo 0,3 odstotka.

Julija se je na mesečni ravni zvišal tudi prihodek od prodaje, in sicer za 1,8 odstotka. V predelovalnih dejavnostih je narasel za 2,8 odstotka, v rudarstvu pa so statistiki zabeležili 2,2-odstotni upad.

Prihodek se je v juliju glede na povprečje leta 2010 zvišal za 1,5 odstotka. V predelovalnih dejavnostih se je zvišal za 2,2 odstotka, medtem ko se je v rudarstvu znižal za pet odstotkov.

Prihodek z domačega trga se je julija v primerjavi s preteklim mesecem najbolj zvišal v dejavnosti proizvodnje drugih vozil in plovil (za 60,7 odstotka), prihodek s tujega trga pa v dejavnosti drugih raznovrstnih predelovalnih dejavnosti (za 30 odstotkov).

Po marcu se je trend vrednosti zalog obrnil navzgor. V juliju so bile zaloge tako v povprečju dva odstotka višje kot v predhodnem mesecu. Najbolj so se zvišale v predelovalnih dejavnostih, natančneje v dejavnosti proizvodnje motornih vozil, prikolic in polprikolic (18 odstotkov).