Inšpektorji predejo davčno mrežo okoli lokalov

 Pregledi, med katerimi davčni nadzorniki začasno zaprejo zavezančev lokal, temeljijo na analizi tveganj.

Objavljeno
10. oktober 2013 11.11
Davčne preiskave
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Katarina Fidermuc, gospodarstvo

Ljubljana – Durs je v dveh dneh zaradi davčnega pregleda začasno zaprl pet gostinskih lokalov in zbral dokumente o poslovanju. Inšpektorji, ki jim od začetka julija pomagajo tudi mobilne enote carinikov, so včeraj delali v obeh največjih slovenskih mestih – bili so v kavarni Mistika v Mariboru in ljubljanski piceriji Napoli, njenega lastnika pa so obiskali tudi v hali A trgovskega središča BTC, kjer ima prodajalno jedi z žara. »Lahko potrdimo, da bodo takšni pregledi postali del naše prakse,« so napovedali v Dursu.

Že od daleč opazni beli Dursovi trakovi opozarjajo, da se v lokalu dogaja nekaj izjemnega, in privabljajo radovedneže. Davčna uprava deluje po zakonu, davčni postopek ji takšne ukrepe omogoča, zagotavljajo predstavniki davčne stroke. V dveh dneh so inšpektorji začasno zapečatili pet lokalov.

Inšpektorji s trakom zavarujejo dokaze

»Takšne ukrepe bomo izvajali pri vseh zavezancih, ki poslujejo z gotovino. V prihodnjih tednih se bomo usmerili tudi na cvetličarje, svečarje in vulkanizerje,« so napovedali na davčni upravi. Tudi za davčne svetovalce, ki se dolgo ukvarjajo z dejavnostjo, so Dursovi beli trakovi okoli lokalov novi prijem. Davčna svetovalka Simona Štravs, ki poklic opravlja že več desetletij, se iz svoje prakse spomni le enega primera, da je davčna uprava za nekaj ur zaprla delavnico, zato da je lastniku zasegla dokumente, a to je bilo že pred leti in še zdaleč ne tako opazno kot zdaj, ko se zaradi Dursovih oznak novica o davčnem pregledu hitro razširi v javnost.

Po zdaj veljavnih zakonih ima davčna uprava pravico, da zavezancu za največ tri dni prepove opravljanje dejavnosti. Takšno pooblastilo inšpektorjem omogoči, da izvedejo inšpekcijski nadzor, ki ga je treba opraviti v prostorih zavezanca, pojasnjujejo na Generalnem davčnem uradu: »Tako je mogoče v lokalu preveriti zavezanca, ali oprema ustreza zakonskim zahtevam. Hkrati inšpektorji tako zavarujejo dokaze, ki jih bodo uporabili v postopku. Ko opravijo delo, odpravijo prepoved opravljanja dejavnosti in tako odstranijo tudi trakove okrog lokala. To je lahko po nekaj urah ali pa po treh dneh, odvisno je tudi od sodelovanje davčnega zavezanca v postopku. Bolj ko je kooperativen, hitreje je mogoče končati postopek,« je mogoče izvedeti na davčni upravi.

Cariniki so prestopili k Dursu

Inšpekcijski nadzori, za katere izvajalci uporabljajo kratico DIN, kakršne davčna uprava izvaja od 8. oktobra, temeljijo na poglobljeni analizi tveganj. Pomagajo si z različnimi viri podatkov, tudi s prijavami in fotografijami računov, ki jih dobivajo od državljanov. »O izbiri davčnih zavezancev odločajo davčni uradi. Generalni davčni urad ne vpliva na posamezne postopke, ampak določa merila za izbor zavezancev. Takšna delitev dela je razumljiva, saj nadzor in spremljanje zavezancev poteka na posameznih območnih uradih,« zagotavljajo na davčni upravi.

Pri inšpekcijskem nadzoru po lokalih sodelujejo mobilne enote carinikov, ki so se davčni upravi pridružili 1. julija po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo, odgovarjajo na davčni upravi na vprašanje, zakaj jih spremljajo cariniki: »Takrat je bilo v Durs premeščenih 45 uslužbencev. V drugi polovici leta 2013 pričakujemo še pet carinskih inšpektorjev, potem ko bodo opravili posebni strokovni izpit.«

Avstrija: davčna tajnost je nedotakljiva

Avstrijska davčna uprava slovi kot zelo učinkovita ustanova, toda davčna tajnost je pri sosedih visoko na seznamu vrednot, poudarja odvetnik in davčni svetovalec Johann Picej, ki ima pisarno v Celovcu. Na vprašanje, ali tudi njihova finančna uprava zapečati lokal, če se zavezanec upira davčnim zakonom, odgovarja: »To se v Avstriji ne dogaja. Mislim, da bi bil velik odpor javnosti in medijev, če bi naredili nekaj takega. Pri nas velja prepričanje, da mora imeti pravna država druge mehanizme, da pobira denar, in nima pravice, da z zavezanci ravna na tak način.« Tudi javni seznam davčnih dolžnikov, kakršnega danes sedmič objavljata slovenski davčna in carinska uprava, je za Avstrijo nepredstavljiv poseg v davčno tajnost. »Naši uradniki ne bi nikoli objavili podatka, da je nekdo v zaostanku s plačilom davkov. Naša zbornica davčnih svetovalcev in druge ustanove so v medijih izrazile mnenje, da si pravna država tega ne more privoščiti,« pravi koroški odvetnik in davčni svetovalec Johann Picej.