Davčne blagajne: prvi račun potrdil frizer Lojze Šraml

Od 1. decembra finančna uprava in izdajatelji računov preizkušajo sistem davčnih blagajn: doslej potrdili okoli 1000 računov.

Objavljeno
01. december 2015 10.37
iza-Davčne blagajne
Katarina Fidermuc
Katarina Fidermuc

Ljubljana − Finančna uprava (Furs) je takoj na začetku dneva poskusno za en mesec zagnala informacijski sistem za davčno potrjevanje računov.

Po najnovejših podatkih je doslej 166 zavezancev potrdilo 973 računov. »Prvi račun so v informacijski sistem za potrjevanje računov poslali iz Frizerskega salona Pri Milki iz Šmarij pri Jelšah oziroma lastnik Lojze Šraml,« v soglasju z njim sporočajo iz generalnega finančnega urada, kjer poudarjajo, da sicer lokalov kjer danes že uporabljajo davčne blagajne ne smejo razkrivati zaradi varovanja davčnih podatkov.

»V prvih urah delovanja sistema je 39 različnih uporabnikov davčnih blagajn potrdilo 64 računov. Podatki se sicer iz minute v minuto spreminjajo,« pravi Stojan Glavač iz generalnega finančnega urada.

Finančna uprava in izdajatelji računov bodo sistem davčnih blagajn lahko preizušali ves december, od 2. januarja bo davčno potrjevanje računov obvezno.

Še vedno bo mogoče uporabljati tudi ročno izpisana potrdila iz vezane knjige računov, a tudi te bodo morali izdajatelji v desetih dneh po spletu vnesti v informacijski sistem.

Zdaj pa še ne deluje program miniblagajna, ki jo bodo za izdajanje preprostih računov in za vnašanje podatkov s papirnih računov v informacijski sistem finančne uprave lahko uporabljali izdajatelji računov brez lastnih davčnih blagajn.