Iz Slovenije sta denar ECB črpali Sberbank in Unicredit

Velike banke, kot na primer NLB, NKBM in Abanka tega vira niso uporabile.

Objavljeno
18. september 2014 19.00
lvu_sberbank
Damjan Viršek, gospodarstvo
Damjan Viršek, gospodarstvo
Slovenske banke skupaj so na današnji avkciji ciljno usmerjenih operacij dolgoročnega financiranja (TLTRO) pri Evropski centralni banki črpale 76 milijonov evov po izjemno nizki obrestni meri 0,15 odstotka. »Odziv slovenskih bank na avkcijo ECB je pričakovano nizek kot je nizek tudi v evropkih bankah,« je povedala Bojana Leskovar, odgovorna za odnose z javnostjo v Banki Slovenije. Po oceni BS je pomembne dejavnik, da je inštrument ponudbe ugodnega financiranja razdeljen na dve avkciji (druga bo decembra), banke pa tudi čakajo na rezultate stresnih testov, ki bodo objavljeni sredi oktobra.

Medtem ko velike (podržavljene) banke, kot na primer NLB, NKBM in Abanka tega vira niso uporabile, sta se avkcije udeležili Unicredit Slovenija in Sberbank. »Pridobili smo toliko sredstev, kot jih določajo pravila ECB za septembrsko in decembrsko avkcijo (sedem odstotkov neto posojanja denarja nefinačnim družbam brez prebivalstva). Osnovni namen je kreditiranje perspektivnih projektov slovenskih podjetij,« so za Delo pojasnili v slovenski podružnici ruske banke.

Tudi SKB banka, ki je članica francoske skupine Société Générale, mehanizma TLTRO ni izkoristila, saj ji trenutno visoka likvidnost zadostuje za povečanje obsega posojil. »Dvomimo, da so viri ECB lahko uspešen vzvod za pospešitev gospodarske aktivnosti v Sloveniji, saj je možnosti in finančnih sredstev za najem podjetniških posojil na trgu dovolj, težave so bolj na ravni (pre)zadolženosti podjetij in v pomanjkanju kakovostnih investicijskih projektov,« so še povedali.