Izvoz in uvoz januarja z več kot desetodstotno rastjo

Presežek v blagovni menjavi v januarju je bil ustvarjen peto leto zapored in je letos dosegel 36,7 milijona evrov.

Objavljeno
12. marec 2018 11.59
tlo*Luka Koper
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana – Vrednost slovenskega izvoza se je januarja na letni ravni okrepila za 13,6 odstotka na 2,39 milijarde evrov, medtem ko se je vrednost uvoza povečala za 12,5 odstotka na 2,35 milijarde evrov. Presežek v blagovni menjavi v januarju je bil ustvarjen peto leto zapored in je letos dosegel 36,7 milijona evrov.

Vrednosti izvoza in uvoza sta bili januarja višji tudi od povprečnih vrednosti mesečnega izvoza in uvoza v lanskem letu, in sicer je bila vrednost izvoza januarja višja za 1,7 odstotka, vrednost uvoza pa za 2,5 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada.

Pokritost uvoza z izvozom je bila januarja 101,6-odstotna, januarski presežek pa je bil predvsem posledica presežka pri trgovanju z državami članicami EU.

Slovenija je januarja v članice EU izvozila za 1,9 milijarde evrov blaga, kar je za 15,1 odstotka več kot januarja lani, od tam pa uvozila za 1,8 milijarde evrov blaga, kar na letni ravni predstavlja 7,8-odstotno rast. Januarski presežek v blagovni menjavi pri trgovanju z državami članicami Unije je znašal 66,3 milijona evrov in je bil najvišji v zadnjih dveh letih.

V države, ki niso članice EU, je Slovenija januarja izvozila za 0,5 milijarde evrov blaga, kar je bilo za 8,2 odstotka več kot januarja 2017. Uvoz iz teh držav se je na letni ravni povečal za 32,2 odstotka na pol milijarde evrov blaga. »Glavni razlog za tolikšno povečanje uvoza je enkratna večja transakcija iz skupine pogonski stroji in naprave,« so pojasnili na statističnem uradu.